Стартові ціни приватизації "Західенерго" і "Київенерго" перевищили ринкові в два рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стартові ціни приватизації "Західенерго" і "Київенерго" перевищили ринкові в два рази

Фондовий ринок
593
Стартові ціни приватизації 45,103% акцій ПАТ "Західенерго" і 25% акцій ПАТ "Київенерго" перевищили очікування ринку, особливо з урахуванням падіння котирувань акцій як українських, так і зарубіжних енергокомпаній останнім часом. Про це заявила аналітик інвесткомпанії NRG Capital Євгенія Радомська.
"Держава виставила на продаж пакети за ціною, майже в два рази більшою за ринок", - зазначила Радомська. Як наслідок, за її словами, ринок вмить відреагував на це: в день оголошення стартової ціни вартість акцій "Західенерго" на "Українській біржі" виросла на 44,5%, "Київенерго" - взагалі на 100%.
"Крім того, що інвестору доведеться викласти гроші за виставлені на приватизацію пакети акцій підприємств, потрібно розуміти, що йому також доведеться серйозно витратитися на їх модернізацію і реконструкцію", - говорить Євгенія Радомська.
Як відомо, потужності того ж "Західенерго" були побудовані в 60-х роках XX століття і практично не проходили реконструкцію. Через високе знесення 22% потужностей "Західенерго" - це 4 блоки на Бурштинській ТЕС і 2 агрегати на Добротвірській ТЕС - повинні бути виведені з експлуатації протягом найближчих 5 років. В інші блоки компанії потрібно інвестувати мінімум 1 мільярд доларів протягом найближчих 10 років для продовження їх роботи.
21 вересня голова Фонду держмайна Олексадр Рябченко повідомив, що на засіданні уряду були затверджені умови приватизації держпакетів акції "Західенерго" і "Київенерго". За основу був взятий продаж обленерго в 2001 році, яка була високо оцінена, в тому числі експертами МВФ. У конкурсах зможуть брати участь тільки інвестори, що працюють в сфері енергетики.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас