Експерт: Дефолт Греції стане прецедентом для Італії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дефолт Греції стане прецедентом для Італії

Казна та Політика
995
Одна з головних умов отримання Афінами допомоги від трійки кредиторів - скорочення дефіциту бюджету - виявилася не виконаною, визнала грецька влада. Проте, за її запевненнями, переговори з перевіряльниками йдуть дуже успішно. Грецьке питання опинилось і на порядку денному засідання єврогрупи. Втім, як вважають і політики, і експерти, без оптимізації Стабфонду грецьку кризу і тим більше кризу єврозони не подолати.
Експерти вважають, що Євросоюзу все ж доведеться, так чи інакше, підтримати Грецію. "Греція - маленька країна. Однак багато інвесторів по всьому світу розглядають розвиток ситуації навколо неї як прецедент для Італії. І тест щодо того, наскільки європейські захисні заходи в змозі запобігти поширенню проблем з Греції на Італію, піде дуже швидко", - вважає економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг.
Втім, ряд експертів наполягають на тому, що єдине вирішення грецького питання - контрольований вихід країни із зони євро. Про це заявив в інтерв'ю Bloomberg відомий експерт Нуріель Рубіні. За його словами, окрім цього для порятунку Європи від кризи необхідно пом'якшити монетарну політику ЄЦБ, здійснити рекапіталізацію банків, а також якомога швидше збільшити головну "зброю" - Стабфонд EFSF як мінімум до 2 трлн євро.
Проте, політики вважають, що EFSF все ж не володіє достатньою силою для порятунку зони євро. Єврокомісар з валютної та економічної політики Оллі Рен вважає, що одним із заходів з оптимізації Стабфонду може стати участь ЄЦБ. Відповідно до цієї ідеї EFSF зміг би позичати гроші в ЄЦБ, як це роблять банки, вважає Рен.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас