Міллер: Газпровод "Північний потік" запрацює 8 листопада 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Газпровод "Північний потік" запрацює 8 листопада 2011 р.

Енергетика
271
Газпровод "Північний потік" запрацює 8 листопада 2011 р., повідомив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер під час робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним.
"Будівництво першої нитки закінчено, ведуться пусконалагоджувальні роботи і йде заповнення труби газом. Сьогодні, Володимире Володимировичу, я готовий вам назвати точну дату, коли газопровід буде введено в дію. Це 8 листопада 2011 р.", - доповів Міллер.
Крім того, глава "Газпрому" відзначив, можна було б розглянути можливість створення додаткових ниток "Північного потоку" в рамках вже створеного коридору.
Нагадаємо, раніше цю дату анонсував директор проекту Коте Хеннінг. За його словами, зараз проводиться прогін технічного газу трубопроводом по дну Балтійського моря.
Зазначимо, згідно з експертною думкою головним очевидним ефектом від запуску газопроводу "Північний потік" буде розбалансування відносин Росії з Україною і Білорусією.
Так, за словами політолога Андреаса Умланда, на сьогоднішній день існує певна рівновага економічних сил між Москвою, з одного боку, та Києвом та Мінськом - з іншого. У той час як Білорусь і Україна залежать від поставок російського газу, Росії необхідні газопроводи, що проходять через території двох "братніх народів" і безперебійно функціонують.
Поява нової транспортної магістралі - введення в дію "Північного потоку" - навряд чи спричинить негайний конфлікт, вважає експерт. Тим не менше, для Кремля буде великою спокусою використовувати цей новий економічний важіль для "перезавантаження" своїх відносин з двома колишніми радянськими республіками.
Як повідомлялося, російський "Газпром" почав заповнення газом першої черги трубопроводу "Північний потік" 6 вересня ц.р.
19 серпня в бухті "Портова" Виборзького району Ленінградської області зварено останній "золотий" стик, що з'єднує морську ділянку першої нитки газопроводу "Північний потік" з сухопутним трубопроводом на російському березі.
Друга черга газопроводу, в рамках якої вже прокладено близько 600 км труб, буде введена в дію в кінці 2012 р.
Зазначимо, як заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, в Європі зростає обсяг споживання російського газу. За його словами, в I півріччі 2011 р. постачання російського газу в Європу збільшилися приблизно на 20%. "Обсяг споживання російського газу в Європі зростає, і ми це відчуваємо", - повідомив він, коментуючи перспективи поставок газу з РФ в Європу.
Міністр енергетики РФ також відзначив, що введення потужностей газопроводу "Північний потік" не є прямим збільшенням обсягу поставок газу. "Потужності "Північного потоку" не є прямим збільшенням обсягів поставок. Це досить великі об'єми: проектна потужність "Північного потоку" після введення другої нитки буде 55 млрд куб. м - це трохи більше однієї третини поставок російського газу в Європу. І я думаю, що це буде певною мірою заміщати існуючі поставки, які йдуть по газотранспортній системі України. Це і була наша мета, тому що ми завжди хотіли уникати транзитних ризиків", - пояснив Шматко.
Між тим, раніше Німеччина відмовилася від будівництва третьої гілки даного газопроводу. За словами канцлера ФРН Ангели Меркель, в Німеччині не очікується значного збільшення попиту на газ з Росії, незважаючи на відмову від атомної енергетики.
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда).
Це спільний міжнародний проект компанії Nord Stream AG за участю чотирьох країн - Росії, Німеччини, Нідерландів та Франції. Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding ("дочка" BASF SE) і E.On Ruhrgas (по 15,5%), нідерландська NVNederlandse Gasunie і французька GDF Suez SA (по 9%). Бюджет проекту - 7,4 млрд євро.
Після завершення будівництва обох ниток в кінці 2012 р. пропускна здатність одного трубопроводу становитиме 27,5 млрд куб. м на рік, загальна - 55 млрд куб. м. Будівництво почалося в квітні 2010 р.
Варто також відзначити, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що з запуском першої гілки газопроводу "Північний потік" обсяги транспортування газу і виручка компанії НАК "Нафтогаз України" знизяться приблизно на 20%, починаючи з 2012 р., що негативно позначиться на її фінансових показниках.
Новий газопровід матиме негативні наслідки також для Slovensky Plynarensky Priemysel, as (Далі - "SPP", "A"/прогноз "Негативний"). Існуючі газопроводи, що проходять через територію України і Словаччини, до теперішнього часу забезпечували транспортування близько 2/3 об'єму газу, який Росія постачає в Західну Європу.
Fitch відзначає, що в світлі переговорів щодо цін на газ і обсягів транспортування між "Нафтогазом" і "Газпромом" не можна повністю відкидати можливість нових перебоїв у постачаннях газу, аналогічних до тих, що були в 2006 і 2009 рр. Наявність альтернативного маршруту експорту газу в Західну Європу може посилити позиції "Газпрому" в переговорах з "Нафтогазом".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас