Держава не ділиться з економікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава не ділиться з економікою

Казна та Політика
622
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) в II кварталі, як і оцінювали раніше в Держстат, виріс на 3,8% (номінальний - до 316,5 млрд грн). Гальмування економічного зростання в порівнянні з 5,3% у січні-березні було викликане погіршенням ситуації в обробній промисловості (темпи знизилися з 12,9% до 8,7%) і торгівлі (з 9,7% до 1,6%). В операціях з нерухомістю мінімальне зростання в 0,1% змінилося спадом - відразу на 5,2%.
Рецесія спостерігається в державному секторі. Спад валової доданої вартості в медицині заглибився з 0,8% до 1,7%, трохи скоротилося падіння в сферах освіти (з 4,7% до 4,6%) та державного управління (з 1% до 0,8%). В цілому держвитрати в усіх напрямках скоротилися на 0,4% після зростання на 0,1%, що є наслідком політики уряду щодо економії бюджетних коштів. "Можливо, наприкінці року, коли будуть фінансуватися незахищені статті держбюджету, попит з боку державного сектора виросте, але швидше за все він буде вкрай невеликим", - відзначає керівник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин.
Проте споживчий попит виявився більш активним. У II кварталі темпи росту попиту з боку домогосподарств зросли з 12,7% до 14,1%, а сума коштів, що зберігаються громадянами, скоротилася майже на 35% в порівнянні з II кварталом 2010 року. Це допомогло поліпшити ситуацію в будівництві (темпи підвищилися з 7,8% до 21,7%) та фінансовому секторі (з 5,2% до 11,9%). "Показник поліпшення попиту з боку домогосподарств став рекордно високим - згодом він повинен сповільнитися. Однак викликав він лише зростання імпорту в країну", - говорить економіст ІГ "АРТ-Капітал" Олег Іванець. Темпи зростання імпорту знизилися в II кварталі з 39,3% до 19%, але виявилися меншими, ніж падіння експорту - з 19% до 4,9%.
Ключовим Шевчишин вважає дворазове - з 61,4% до 30,2% - зниження приросту валового нагромадження. "Приплив іноземних інвестицій в країну залишається високим (за підсумками 8 місяців - $4,26 млрд). Однак, як бачимо, бізнес настільки невпевнений у своєму майбутньому, що знижує інвестиції в основний капітал", - додає експерт.
В оприлюдненому минулого тижня звіті Нацбанку кажуть, що за підсумками 8 місяців зростання ВВП "трохи перевищило 5%". Це означає, що після уповільнення II кварталу відновлення економіки знову прискорилося. З такими оцінками частково погоджується пан Іванець: "Завдяки поліпшенню попиту на металургію та продукцію хімічної промисловості можна розраховувати, що зростання економіки в III кварталі прискорилося орієнтовно до 4,5%. Однак така позитивна кон'юнктура закінчилася, і якщо не станеться різкого зміни на світових ринках, темпи зростання ВВП в IV кварталі складуть близько 3%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас