"Газпрому" світять мільярдні штрафи в євро: постраждати може і Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпрому" світять мільярдні штрафи в євро: постраждати може і Україна

Енергетика
2263
Російський газовий монополіст зіткнувся з неабияким тиском. Минулого тижня представники Єврокомісії без попередження здійснили обшуки в низці європейських компаній, які є "дочками" Газпрому. Його підозрюють у порушенні антимонопольного законодавства.
У випадку, якщо провина Газпрому буде доведена, йому світять мільярдні штрафи в євро. А у вихідні міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз оголосив, що його країна не буде продовжувати контракт, підписаний з Росією в 1986 році. Дія трьох інших контрактів поки зберігається, в тому числі з постачання через "Блакитний потік" (дном Чорного моря в обхід України). Експерти вважають, що таким чином Туреччина тисне на Газпром, домагаючись зниження ціни на блакитне паливо.
З приводу перевірок Єврокомісії версій багато, і всі вони виглядають правдоподібно. Але все ж ключовим залишається питання ціни на газ для європейців. Як пише газета Financial Times, формальною підставою для перевірок могла стати позиція Литви, яка поскаржилася Брюсселю на завищені ціни Газпрому ще в січні 2011 року. "Це контрнаступ Європи проти тиску Газпрому, який прагнув одержувати високий прибуток без урахування ринкових реалій. А вони такі, що покупці на європейському ринку зараз переключаються на дешевші поставки газу за спотовими контрактами (що працюють за схемою "сьогодні на сьогодні").
Газпром не йде назустріч, надаючи перевагу довгостроковим контрактам з фіксованою ціною. На відміну, приміром, від іншого постачальника - Норвегії. При цьому на постачання Газпрому, як і раніше зав'язана діяльність багатьох європейських газових компаній, і він може вільно диктувати ціну", - пояснює директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар. Друга причина - таким чином ЄС відреагував на спроби Газпрому перешкоджати будівництву газопроводу "Набукко", який є конкурентом російського проекту "Південний потік". Третя причина - це реакція Європи на звістку про те, що Володимир Путін знову йде в президенти.
"У Газпрому почалися неприємності в Європі, і Туреччина вирішила кувати залізо, поки гаряче, - зазначив експерт по газу Валентин Землянський. - До того ж, на відміну від України, у них є альтернативні шляхи поставок, наприклад, з Ірану". Відмова Анкари від контракту з Росією загрожує Україні втратою прибутку від транзиту близько 6 млрд кубометрів газу в рік. "Якщо Туреччина піде далі словесних погроз, Україні та іншим країнам потрібно ставити питання перед Анкарою про консервацію газокомпресорних станцій. Адже повернути колишні обсяги будуть непросто", - говорить Гончар.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас