"Газпром" планує продовжити переговори з газової сфери з Україною наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" планує продовжити переговори з газової сфери з Україною наступного тижня

Енергетика
202
ВАТ "Газпром" продовжить переговори з Україною з приводу співпраці в газовій сфері наступного тижня. Про це йдеться в повідомленні управління інформації концерну, присвяченому пройшла сьогодні в Москві зустрічі голови правління Газпрому Олексія Міллера і міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко. У повідомленні наголошується, що зустріч пройшла в конструктивному ключі.
Раніше 25 вересня в рамках зустрічі з Бойком Міллер обговорив шляхи реалізації домовленостей, досягнутих в ході переговорів, які минули 24 вересня 2011 р. між президентом України Віктором Януковичем, президентом Росії Дмитром Медведєвим і прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним у сфері закупівель та транзиту російського газу. За підсумками зустрічі В. Янукович зазначив, що в переговорах з РФ з газу досягнуто суттєвого прогресу, що дає підстави сподіватися на досягнення найближчим часом конкретних результатів в інтересах обох країн. Під час зустрічі було схвалене рішення про проведення в жовтні 2011 р. в Україні чергового засідання міждержавної українсько-російської комісії. Також повідомлялося, що Україна сподівається завершити переговори про перегляд газової угоди з Росією до кінця жовтня 2011 р.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м цього року. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Незабаром після цього прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідована як юридична особа, а всі контракти з нею (у тому числі і з "Газпромом") будуть переглянуті. Росія ж пригрозила подати за це на Україну до суду, підкресливши, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас