Суд у справі Тимошенко вийшов для винесення вироку до 11 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд у справі Тимошенко вийшов для винесення вироку до 11 жовтня

Енергетика
812
Суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв пішов до дорадчої кімнати для винесення вироку екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко до 9:00 11 жовтня 2011 р., передає кореспондент РБК-Україна.
"Суд надав підсудній останнє слово і виходить до нарадчої кімнати до 11 жовтня 9:00", заявив Кірєєв. Суддя кілька разів надав колишньому прем'єр-міністру право на останнє слово, на що вона відповідала "я категорично не відмовляюся від права останнього слова, але я прошу дати мені час пів дня підготуватися, попрацювати з адвокатами". Вона обґрунтовувала свою позицію тим, що сторона захисту і цивільний позивач заявили зранку нові позиції, у зв'язку з цим стороні захисту був необхідний час. У підсумку, Тимошенко з останнім словом так і не виступила.
Нагадаємо, раніше сьогодні суд заборонив під час оголошення судового вироку Тимошенко присутність кому-небудь, окрім учасників процесу та засобів масової інформації. "Суд, враховуючи що при розгляді справи присутні в залі судового засідання системно способом, не передбаченим законом, перешкоджали проведенню судового розгляду справи, а саме: шляхом гучних, не толерантних висловлювань та заяв заважали розгляду справи... Суд на місці ухвалив: при оголошенні судового рішення, яким завершується розгляд кримінальної справи окрім учасників судового процесу допустити в зал судового засідання виключно представників засобів масової інформації", - заявив головуючий суддя Родіон Кірєєв.
Захисники екс-прем'єр-міністра висловили категоричний протест, але постанова вже винесена.
Під час обміну репліками захисник екс-прем'єр-міністра України, голови партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко адвокат Олександр Плахотнюк сказав, що слідчий Генеральної прокуратури України (ГПУ) повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності за фальсифікацію справи.
"У будь-якій кримінальній справі не може бути технічних помилок. Конкретно в нашій справі ми можемо говорити про те, що слідчий сфальсифікував справу. В такому випадку, дійсно треба виносити окрему ухвалу на цього слідчого ГПУ і притягнути його до кримінальної відповідальності", - заявив Плахотнюк. Адвокат колишнього прем'єр-міністра підкреслив, що "в матеріалах кримінальної справи не одна технічна помилка", зокрема, багато дат не відповідають дійсності. "Наша справа, у такому випадку, одна суцільна технічна помилка", - додав Плахотнюк.
Прокурори, що підтримують державне обвинувачення у справі екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина", вважають що всі докази у кримінальній справі допустимі і достовірні. "Всі докази допустимі і достовірні. Придатні для того, щоб з'ясувати обставини щодо справи. Тільки суд за своїм внутрішнім переконанням, ґрунтуючись на повному, всебічному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи... повинен дати оцінку доказам у справі", - висловив загальну думку сторони звинувачення прокурор Микитенко. Він також заявив, що всі неточності в матеріалах справи це лише технічні похибки. Наприклад, за його словами, документ, який датований 31 квітня 2011 (неіснуючою датою), виготовлявся 30 квітня цього року. Прокурор підкреслив, "такі дрібні помилки не вплинуть на суть всього вироку".
Раніше Печерський районний суд м. Києва відновив судове засідання у справі Тимошенко. Сьогодні сторони обмінюються репліками. Сторона звинувачення доводить провину колишнього прем'єр-міністра, сторона захисту спростовує висунуте обвинувачення. Після цього, ймовірно, Тимошенко скаже своє останнє слово. На засіданні присутні всі захисники Юлії Тимошенко, а саме: адвокати Юрій Сухов, Микола Сірий та Олександр Плахотнюк, а також чоловік підсудної Олександр Тимошенко та її дочка Євгенія Карр. У залі судових засідань присутні також представники дипломатичного корпусу з різних країн світу, зокрема посол Канади Даніель Карон.
Зазначимо, сьогодні 57 день, як колишній прем'єр-міністр утримується під вартою. Відповідну постанову видав Печерський райсуд 5 серпня 2011 р.
Вчора, Печерський районний суд м. Києва оголосив перерву в судовому засіданні у справі екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко до 9:00 30 вересня. "Враховуючи час, враховуючи те, що підсудна утримується під вартою... суд оголошує перерву в судовому засіданні до 30 вересня 9:00", - заявив Кірєєв.
Вчора на засіданні, під час свого виступу Тимошенко цитувала документи з матеріалів кримінальної справи, які, на її думку, повністю спростовують її вину і доводять відсутність складу злочину в її діях.
Раніше захисник екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко адвокат Микола Сірий заявив, що вирок у справі його підзахисної повинен бути виправдувальний. Про це він заявив в ході судових дебатів. Раніше захист Юлії Тимошенко заявив, що підсудній "було висунуте юридично некоректне звинувачення" і, що "справа мінімум має бути надіслана назад у прокуратуру". Також, за словами захисту, газові угоди, підписані 19 січня 2009 р., повністю відповідають вимогам Європейської енергетичної хартії, договору і протоколу до неї, а також вимогам СОТ.
Як повідомлялося, за словами адвоката Юлії Тимошенко Юрія Сухова, дата остаточного винесення вироку у справі Юлії Тимошенко залежить тільки від судді Кірєєва. "Я думаю, що сьогодні закінчиться стадія дебатів, що стосується вирішення - починаючи із завтрашнього дня... тиждень, 10 днів, як вирішить суддя. Скільки знадобиться часу в кімнаті для нарад, щоб винести рішення? Немає жодних обмежень у встановленні терміну для наради. Кожен суддя вибирає, скільки часу потрібно для винесення рішення", - завив вчора Сухов.
Державне обвинувачення в особі прокурора Лілії Фролової просить суд призначити покарання екс-прем'єру у вигляді позбавлення волі строком на сім років (ч. 3 ст. 365. КК України - перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі від двох до десяти років). Також обвинувачення просить суд задовольнити цивільний позов від НАК "Нафтогаз України", стягнувши з Тимошенко 1 млрд 516 млн грн. Крім того, прокурор просить стягнути з підсудної судові витрати розміром 10 тис. 434 грн.
Нагадаємо, раніше голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра виступив з жорсткою критикою судового процесу над Юлією Тимошенко.
Зазначимо також, що 27 вересня у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 9221 Президента Віктора Януковича, який передбачає декриміналізацію ряду статей КК у господарській сфері. Даний документ не передбачає декриміналізації статті, за якою обвинувачується Тимошенко. Але, за даними тижневика "Дзеркало тижня. Україна", опозицією підготовлені три законопроекти, які передбачають декриміналізацію ст. 365 КК.
Сьогодні заступник голови Партії регіонів Дмитро Шенцев повідомив, що фракція Партії регіонів готова розглянути питання декриміналізації статті, за якою звинувачують Юлію Тимошенко.
Кримінальну справу проти колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за ст. 365 КК України порушено 15 грудня 2010 р. 5 серпня ц.р. колишній прем'єр-міністр була взята під арешт і поміщена в ту ж камеру Лук'янівського СІЗО № 242, де вона просиділа з 13 лютого по 27 березня 2001 р. і вийшла за рішенням голови Печерського райсуду Миколи Замковенка.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас