Уряд Вірменії збільшує податки, а податкове відомство не знає, звідки їх взяти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Вірменії збільшує податки, а податкове відомство не знає, звідки їх взяти

Казна та Політика
254
Уряд Вірменії має намір внести зміни в податкове законодавство з метою розширення бази оподаткування та поліпшення податкового адміністрування, заявив прем'єр-міністр республіки Тигран Саркісян, представляючи проект державного бюджету на 2012 рік.
Це, зазначив глава уряду, дасть можливість забезпечити дохідну частину держбюджету. Одночасно реформи мають проводитися обережно, щоб не зачепити нагальні інтереси бізнесу. За словами прем'єра, можливості поліпшення податкового адміністрування оцінені в 10-15 млрд драмів, тоді коли податки збільшаться на 100 млрд драмів. У результаті скарбниця має отримати додаткову суму, еквівалентну 300 млн доларів.
Податкові новації виглядають неминучими у світлі ризиків для національної економіки, пов'язаних з погіршенням ситуації на світових фінансових ринках і в економіці провідних країн. Це, як сказав прем'єр, примушує більше спиратися на власні сили, щоб нівелювати можливі негативні наслідки глобальних процесів. За словами Саркісяна, проект держбюджету наступного року обговорювався з головними донорськими організаціями - МВФ і СБ, і від цих організацій, а також від Євросоюзу Єреван чекає на додаткове фінансування.
Проте міжнародні структури керуються принципом "більше реформ - більше грошей", і держави - одержувачі допомоги повинні здійснювати додаткові заходи для вишукування власних ресурсів та здійснення реформ. Прем'єр не став приховувати, що МВФ вже 10 років ставить перед Вірменією завдання щодо поліпшення перерозподілу фінансових коштів через бюджет. "Вони питають, чому повинні фінансувати дефіцит держбюджету Вірменії, якщо в країні є ці ресурси, які влада зобов'язана задіяти", - сказав Саркісян. І тому пакет податкових реформ розроблений спільно з МВФ. Він передбачає виявлення тих сфер, які в минулому не обкладалися податками.
Тим часом голова Комітету з держдоходів Гагік Хачатрян стривожений цифрою податкових надходжень, передбачених проектом бюджету. За його словами, "в історії Вірменії досі не було передбачено такого зростання податкових доходів, причому в кризовий період. Тому в нас є серйозна стурбованість, і ми повинні серйозно попрацювати над цим документом, щоб зрозуміти, звідки ми повинні збирати ці податки наступного року", - заявив він на засіданні уряду.
Справа в тому, що, згідно з проектом, 96% держдоходів повинно утворитися від податкових надходжень, тим часом традиційно частка податків у доходах бюджету не перевищувала 90-91%. І оскільки частка податків у ВВП зростає до 17,4%, перевищивши очікуваний показник цього року на 0,6%, Хачатрян наполягає, що неодмінно повинні послідувати "роз'яснення щодо прогнозу збору податків з конкретних галузей, в іншому випадку незрозуміло, за рахунок яких галузей очікується збільшення збору податків".
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас