Російський експерт: Що добре для Газпрому, не завжди добре для Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський експерт: Що добре для Газпрому, не завжди добре для Росії

Енергетика
304
Директор російського Центру аналізу світової торгівлі зброєю Ігор Коротченко вважає, що керівництво РФ має стимулювати компанію "Газпром" до більш гнучкої позиції на переговорах з Україною про ціну на газ.
Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив в ході круглого столу в Москві.
"Якщо буде політичний конфлікт - він позначиться і на можливій денонсації Харківських угод з боку Києва, і тут важливо, щоб президент і прем'єр Росії підштовхнули "Газпром" до більш гнучкої позиції на переговорах з українськими партнерами", - сказав Коротченко.
Експерт підкреслив, що економічні інтереси "Газпрому" не повинні суперечити інтересам Російської держави, яка зацікавлена ​​в максимально сприятливому функціонуванні Чорноморського флоту і надалі продовження термінів його базування в Україні.
"Що добре для "Газпрому", то необов'язково добре для Росії", - підкреслив Коротченко.
21 квітня 2010 р. в Харкові президенти України і РФ Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, якою передбачене базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна отримала зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.
Україна домагається перегляду підписаних на початку 2009 року газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит - навпаки, заниженою.
6 вересня 2011 р. Янукович заявив, що Україну влаштують Харківські угоди в разі досягнення домовленості з Росією про зниження ціни на газ.
"В цьому випадку у нас буде нормальна європейська ціна на газ, а вже на цю ціну діють Харківські угоди, тобто ще мінус 100 дол (на тисячу кубометрів). Тому ці договори для нас вигідні, і ми свідомо пішли на їх укладення", - зазначив Янукович.
7 вересня керівник групи економічної політики Посольства РФ в Україні Олексій Урін заявив, що розірвання Україною чинного контракту на поставки російського газу може призвести до денонсації Харківських угод.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас