Штрафи на півмільярда євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штрафи на півмільярда євро

Енергетика
1421
Дводенні обшуки в офісах компанії Gazprom Germania, а також німецьких енергетичних концернів E.ON і RWE показують, що Брюссель підозрює їх в серйозних порушеннях вимог третього енергопакету Євросоюзу.
Цінові змови чи угоди про розподіл ринку заборонені антимонопольним законодавством і неухильно переслідуються владою Європейського Союзу. Судячи з того, що в Брюсселі регулярно, часом по кілька разів на місяць, повідомляють про широкомасштабні обшуки у фірмах, які діють на території ЄС, картельні домовленості залишаються доволі поширеним правопорушенням у сфері бізнесу.
В останні місяці чиновники ЄС і їхні колеги з національних антимонопольних відомств проводили виїмку документів в офісах компаній, що займаються, наприклад, випуском автокомпонентів і морськими контейнерними перевезеннями. До цього під підозру потрапляли, зокрема, виробники рідерів для електронних книг, цементу, мікрочіпів, ліків, а також німецька державна залізниця.
Боротьба за подальшу лібералізацію ринку газу
Тож обшуки, що почалися у вівторок, 27 вересня, у Німеччині, Австрії, Чехії, Словаччині та Литві в офісах газоторговельної компанії, безпрецедентною подією ніяк не назвеш. Як і той факт, що наступного дня, 28 вересня, в штаб-квартирах провідних німецьких енергетичних концернів E.ON і RWE продовжилася виїмка документів. У 2007 році цим фірмам вже довелося приймати у себе слідчих антимонопольного відомства ЄС, які підозрювали їх у порушенні правил вільної конкуренції.
Однак для німецької дочки російського "Газпрому", компанії Gazprom Germania з штаб-квартирою в Берліні, де в середу теж знову пройшов обшук, це перший досвід безпосереднього спілкування зі слідчими антимонопольного відомства ЄС. У своїх офіційних заявах воно, як завжди, не називає конкретних фірм, але в Брюсселі прямо говорять, що в центрі розпочатого розслідування - постачальник природного газу для країн Центральної та Східної Європи, а також його "дочки" і партнери. Таким чином, мова йде саме про "Газпром" і ті контракти, які він уклав з великими німецькими імпортерами газу або, наприклад, з австрійською компанією OMV.
Поки нікому офіційних звинувачень не висували і справи про порушення антимонопольного законодавства не заводили. Однак розмах і інтенсивність розслідування говорять про те, що Європейська комісія має вагомі підстави підозрювати "Газпром" і його партнерів у порушенні правил постачання, транспортування та зберігання газу, встановлених законами Євросоюзу, зокрема третій енергетичний пакет ЄС. Він передбачає подальшу лібералізацію європейського ринку газу, в тому числі - рівний доступ учасників ринку незалежно від їх розміру до газопроводів і сховищ.
Штрафи на півмільярда євро
Інтернет-версія німецького економічного журналу Wirtschaftswoche повідомляє, що претензії до компанії Gazprom Germania викладені в офіційному листі Єврокомісії на восьми сторінках. Видання нагадує, що порушникам антимонопольного законодавства ЄС в гіршому випадку загрожує штраф у розмірі до 10 відсотків річного обороту компанії на даному ринку. Прецеденти подібних драконівських штрафів вже є. Так, тільки в 2010 році картель авіакомпаній, які поділили ринок вантажних авіаперевезень, був оштрафований на 800 мільйонів євро, група сталеливарних концернів поплатилася за цінову змову 518 мільйонами євро, а покарання виробникам сантехніки склали 622 мільйони євро.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас