Туреччина розірве газові контракти з Росією, якщо не буде знижена ціна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина розірве газові контракти з Росією, якщо не буде знижена ціна

Енергетика
949
Туреччина може не відновити контракт на покупку газу у "Газпрому", якщо той не понизить ціну, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на міністра енергетики Туреччини Танера Йилдиза.
Контракт на поставку газу західним маршрутом (через Болгарію) закінчується, і дві сторони ведуть переговори (щодо продовження контракту), сказав він журналістам.
Джерело в "Газпром експорті" заявило Агентству газової інформації (АГІ), що компанія не отримала від свого турецького партнера - компанії Botas - інформації про те, яка її позиція щодо продовження контракту.
"Саме Botas, а не міністерство, є контрактної стороною, з якою "Газпром експорт" веде переговори", - підкреслив співрозмовник АГІ.
"Газпром" (РТС: GAZP) поставляє газ до Туреччини в двох напрямках - західному (через Україну та Болгарію) і газопроводом "Блакитний потік", що йде по дну Чорного моря безпосередньо з Росії. Один з контрактів на поставку газу західним напрямком - на 6 млрд кубометрів газу в рік - закінчується в 2011 році. Botas повинна була до 1 вересня повідомити "Газпром", чи буде вона продовжувати контракт. Як повідомило джерело АГІ, Туреччина попросила додатковий час для ухвалення рішення, і "Газпром" його надав.
Раніше Йилдиз говорив також, що Туреччина планує збільшити частку недержавних компаній в імпортному контракті, який закінчується цього року.
У 2010 році "Газпром" поставив у Туреччину 18,01 млрд кубометрів газу, у тому числі "Блакитним потоком" - 8,07 млрд кубометрів.
Botas також запросила зацікавлені приватні компанії до участі в аукціоні з переукладання контрактів на постачання російського газу газопроводом "Блакитний потік". На торги виставляється обсяг в 6 млрд кубометрів газу на рік, розділений на лоти по 250 млн кубометрів.
Туреччина в 2001 році ухвалила закон, згідно з яким держкомпанія Botas повинна скоротити свою частку в імпорті газу з 100% до 20% до 2009 року.
У рамках лібералізації турецького газового ринку Botas вже проводив аукціони з перепродажу обсягів, що закуповуються, у 2005 році.
Переможцями того тендеру стали СП "Газпрому" (GAZP) з турецькими підприємцями Bosphorus Gas (750 млн кубометрів), Shell Enerji AS (250 млн кубометрів), Enerco (2,5 млрд кубометрів на рік) і Avrasyagaz (500 млн кубометрів на рік).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас