Ліквідність банківського сектора України продовжує знижуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліквідність банківського сектора України продовжує знижуватися

Валюта
1541
Ліквідність банківського сектора продовжує знижуватися як наслідок перерозподілу ресурсів в дохідні активи. Про це йдеться в огляді банківського сектора України, підготовленому аналітиками рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг".
"Значний рівень проблемних боргів продовжує чинити тиск на фінансовий результат. Ліквідність банківського сектора продовжує знижуватися як наслідок перерозподілу ресурсів в дохідні активи. Перетікання вільних ресурсів на кредитний ринок у перспективі може призвести до дефіциту ліквідності, а нестабільність зовнішніх ринків стимулює банки нарощувати частку внутрішніх ресурсів і може призвести до зміни стратегії розвитку деяких гравців", - йдеться в огляді.
На думку експертів, стабілізація ситуації в економіці, зміни законодавчого поля і конкуренція на фінансовому ринку підштовхують банки до більш активних кроків з утримання ринкової позиції.
"Збільшення акціонерного капіталу (+13,4 млрд грн) у І півріччі поліпшило здатність банківської системи поглинати збитки від погіршення якості активів. У поточному році кредитно-інвестиційна політика більшості банків залишалася стриманою (посилення конкуренції на фінансовому ринку, на думку агентства, не привело до її значної лібералізації), а зміна законодавчого поля дозволило банкам активізувати списання безнадійних боргів за рахунок сформованих резервів. Станом на 01.07.2011 р. прострочена заборгованість за кредитами (86,4 млрд грн, приріст з початку року - 1, 5 млрд грн) становить майже 11% загального кредитного портфеля банківської системи і майже в 2 рази покривається сформованими резервами.
Неробочі (сумнівні та безнадійні) кредити на початок липня формували 15,4% загального кредитного портфеля, а їх співвідношення (з урахуванням сформованих резервів) до капіталу на відповідну дату склало 20,36% (на початок року - 29,17% ). Майже 70% інвестиційних вкладень вітчизняних банків на початок другого півріччя становили інвестиції в держпапери. Протягом І півріччя 2011 року банківським сектором було надано 560,2 млрд грн нових кредитів підприємствам, що становить понад 90% від загального обсягу кредитів. Обсяг нових кредитів, наданих населенню, протягом січня-червня залишався порівняно несуттєвим (45,8 млрд грн), хоча динаміка таких позик була позитивною.
Посилення конкуренції на роздрібному кредитному ринку сприяє певній лібералізації вимог до позичальників (включаючи їх платоспроможність) і структурі операцій (в т.ч. до якості забезпечення). Разом з тим, значної активності банків у зазначеному сегменті найближчим часом агентство не очікує, що зумовлено обмеженнями валютного кредитування громадян, звуженням вільної ліквідності банківського сегмента, а також збереженням слабкого платоспроможного попиту на банківське кредитування.
Значний рівень проблемної заборгованості чинить тиск на фінансовий результат банківської системи: за підсумками І півріччя 2011 р. співвідношення витрат на формування резервів до загальних доходів банківської системи склало 29% (за підсумками 2009 р. - 41%), а продаж (переуступка) проблемних кредитів з дисконтом (можливості даної схеми значно обмежені з II півріччя) спричинила значний обсяг інших операційних витрат. Чистий збиток банківської системи в І півріччі 2011 р. склав 1,06 млрд грн, обсяг валових та процентних доходів - 67,9 млрд грн і 54,9 млрд грн відповідно.
Протягом попередніх 2-х років банківська система підтримувала значний обсяг коштів у ліквідних активах, що, враховуючи позитивну динаміку клієнтських ресурсів, дозволило накопичити "подушку безпеки". Заборгованість банківського сектора перед НБУ і нерезидентами поступово скорочується, що пояснюється як плановим погашенням позик, так і обмеженими можливостями розміщення валютних ресурсів, залучених від нерезидентів на вітчизняному ринку (деякі банки змінили стратегії розвитку дочірніх підрозділів в Україні з метою переорієнтації останніх на внутрішні ресурси).
У поточному році банки активізували кредитування (в т.ч. населення), що, одночасно із збереженням жорсткої монетарної політики НБУ, призвело до істотного скорочення вільних залишків на коррахунках. На думку агентства, ситуація, що склалася, поки не надає значного тиску на фінансову стійкість банків, хоча дефіцит вільних ресурсів може стимулювати банківський сектор активізувати залучення фондування", - йдеться в огляді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас