Мінфін випробовує терпіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін випробовує терпіння

Казна та Політика
1291
Уряд твердо має намір не піднімати прибутковість облігацій внутрішньої держпозики. Швидше за все, до кінця року Мінфін буде обходитися власними ресурсами або ж коштами від нового випуску євробондів, отже, більшість аукціонів з продажу ОВДП будуть безрезультатними.
Останній аукціон з продажу ОВДП в третьому кварталі закріпив характерний тренд поточного року: пропонована Мінфіном неринкова прибутковість облігацій при набагато більш високих очікуваннях дилерів. У результаті - чергові безрезультатні торги. Мінфін запропонував три серії бондів (тримісячні, дев'ятимісячні і дворічні), однак від учасників торгів не отримав навіть заявок.
Причина останнього криється в повній впевненості учасників ринку, що Мінфін в черговий раз відмовиться від задоволення їхніх заявок, оскільки розраховує на занадто невеликі відсоткові ставки. В уряді очікують "дешевих" за нинішньої кон'юнктури грошей під не більш ніж 10% річних, у той час як інвестори готові купувати папери при ставках в 12-15%. "Прибутковість за ОВДП має покривати ті ризики, які можуть виникати у інвестора в процесі володіння ними. Вчора рівень прибутковості дворічної облігації на вторинному ринку був не нижче 13,5%. І це може бути мінімумом для такого терміну", - відзначає аналітик ринку облігацій групи "Інвестиційний капітал України" (ICU) Тарас Котович.
ПДВ-ОВДП, за його словами, зараз торгуються на рівні 16,0% річних, і десь в цьому діапазоні перебуває ринкова вартість дворічного позикового ресурсу. Однак у Мінфіну підстав йти на такі поступки немає, бо графік погашень своїх боргів до кінця року буде не надто напруженим (8,62 млрд. грн. внутрішнього боргу).
Таким чином, величезна розбіжність в очікуваннях Мінфіну і дилерів, ймовірно, продовжить як мінімум до кінця року сезон "нудних" аукціонів. Як вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин, в умовах посилення монетарної політики очікування прибутковості в кращому випадку будуть зберігатися на поточних рівнях.
У разі ж різких провалів ліквідності учасників ринку (таких, які, наприклад, спостерігалися на початку вересня) ці очікування можуть зрости ще більше. "Ситуація з виплатами за внутрішнім боргом до кінця року не така вже й тривожна, щоб уряд пішов по шляху 2009 р. і різко підвищив ставки для залучення хоча б короткострокових ресурсів. Причому пік виплат у вересні вже пройдено благополучно", - говорить він.
Аналітик боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко допускає, що цього року Мінфін підвищить ставки і пожвавить попит на ОВДП. Однак це відбудеться лише в разі зниження напруженості на світових ринках. "Поки зовнішні фінансові ринки лихоманить, ліквідність української банківської системи залишається стриманою, а учасники ринку вимагають ставок вище 15% за держпаперами - аукціони, швидше за все, залишаться безрезультатними", - говорить експерт.
Більш імовірним видається інший сценарій. Мінфін буде задовольнятися мінімальними залученнями від продажу ОВДП, а в разі необхідності пролонгує кредит російського "ВТБ Банку" або ж випустить нові єврооблігації. "Мінфін буде розглядати внутрішній ринок як основний для залучення коштів тільки в тому випадку, якщо ринок єврооблігацій так і не відкриється, панічні настрої на зовнішніх ринках збережуться, а домовленість з МВФ не буде досягнута", - упевнений Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital. До того ж, додає він, до стабілізації ситуації з банківською ліквідністю, тобто доти, доки учасники ринку не отримають чітких сигналів про те, який саме її рівень можна прогнозувати в середньостроковій перспективі, активність у сегменті державного боргу буде залишатися невисокою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас