Білорусія і РФ підпишуть газовий контракт і договір щодо Белтрансгазу в кінці листопада - на початку грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія і РФ підпишуть газовий контракт і договір щодо Белтрансгазу в кінці листопада - на початку грудня

Енергетика
154
Новий контракт на постачання газу в Білорусію в 2012-2014 роках, угода щодо умов транзиту на ці роки і договір про купівлю-продаж 50% акцій "Белтрансгазу" будуть підписані між Білоруссю і "Газпромом" наприкінці листопада - на початку грудня 2011 року, вважає посол Росії в Білорусії Олександр Суриков.
"Кінець листопада - початок грудня - у ці терміни ми вийдемо на підписання угоди, я думаю", - заявив Суриков журналістам у Мінську в середу.
Посол нагадав, що нещодавно глава "Газпрому" Олексій Міллер зустрічався з президентом Білорусі. "Розмова йшла про подальше уточнення умов газового контракту. Я можу сказати, що за термінами оформлення угоди з "Белтрансгазом" та її гарантіями, за підсумками розмови, обидві сторони все влаштовує", - сказав Суриков.
У той же час дипломат відмовився уточнити величину інтеграційного коефіцієнта до ціни на газ для Білорусії з позиції як російської, так і білоруської сторін. "Про це треба запитати президента Білорусії", - сказав Суриков.
Говорячи про пропозиції, які білоруська сторона зробила "Газпрому" під час цієї зустрічі, посол зазначив, що мова йде про активи ВАТ "Гродно Азот", яке виробляє азотні добрива, використовуючи як сировину природний газ. Також, вважає Суриков, білоруська сторона запропонувала "Газпрому" активи підприємств, що випускають хімічні та синтетичні волокна.
За словами О.Сурикова, мова йшла і про деякі об'єкти в електроенергетиці, однак не уточнив, про які саме генеруючі потужності.
Наприкінці минулого тижня глава "Газпрому" О.Міллер заявив, що російська і білоруська сторони практично готові до підписання пакета документів, що стосуються поставок російського газу до Білорусії з 2012 року і продажу "Газпрому" 50% акцій "Белтрансгазу".
"Ми реально виходимо на готовність серйозного пакету документів: це новий контракт на поставку газу в Білорусію з 1 січня 2012 року, підкріплений міжурядовою угодою про принципи ціноутворення та тарифоутворення, це міжурядова угода і договір купівлі-продажу 50% акцій "Белтрансгазу", - заявив О.Міллер у п'ятницю в Мінську під час зустрічі з президентом Білорусії Олександром Лукашенком.
"Газпром" володіє 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз", які він купив рівними частками протягом 2007-2010 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас