ЄЦБ не знижуватиме відсоткові ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не знижуватиме відсоткові ставки

Валюта
610
Європейський центральний банк (ЄЦБ) не планує знижувати відсоткові ставки на своєму наступному засіданні, яке пройде 6 жовтня ц.р. Таку позицію сьогодні висловив президент банку Жан-Клод Тріше, зазначивши, що ЄЦБ є "надійною опорою, що забезпечує стабільність і впевненість у неспокійний час", передає Reuters.
У той же час глава організації також додав, що ЄЦБ ніколи не робив дій щодо відсоткових ставок відповідно до заздалегідь визначеної програми.
Після двох підвищень відсоткових ставок до рівня 1,5% у квітні та липні ц.р. керівництво ЄЦБ дало зрозуміти, що подальшого підвищення поки не передбачається. Це дало деяким експертам підстави вважати, що готується зниження ставки.
Зазначимо, що наступне засідання ЄЦБ стане останнім для Тріше. В кінці жовтня ц.р. пост президента банку займе Маріо Драгі, який в даний момент очолює ЦБ Італії.
В останні кілька днів індекси на світових фондових ринках зростають в очікуванні зниження облікової ставки ЄЦБ.
Раніше в Міжнародному валютному фонді заявляли, що підтримають Європейський центральний банк у разі зниження відсоткових ставок, незважаючи на сповільнення темпів економічного зростання в єврозоні.
У серпні 2011 р. глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше визнав, що темпи зростання ВВП країн єврозони дійсно сповільнилися в II кварталі.
ЄЦБ піднімав базову облікову ставку вже двічі з початку 2011 р., а саме у квітні та липні ц.р. Обидва рази ставка була піднята на 0,25 відсоткового пункту. На посилення монетарної політики ЄЦБ змушувала йти інфляція, що прискорювалася з початку 2011 р. Нагадаємо, що інфляція в єврозоні в лютому 2011 р. склала 2,4%, в березні - вже 2,6%, а в травні і червні 2011 р. розігналася до 2,7% (за даними європейського статистичного агентства Eurostat).
Незважаючи на те, що фактичні показники зростання споживчих цін у єврозоні в 2011 р. вийшли за межі встановленого для країн Євросоюзу (ЄС) цільового орієнтира в 2%, після тяжких травня і червня інфляцію все ж вдалося стабілізувати на рівні 2, 5% (споживчі ціни в зоні обігу єдиної європейської валюти (євро). В серпні 2011 р. в річному численні зросли на 2,5%).
Зниження ризиків інфляційного тиску сприятиме утриманню ставки на поточному рівні протягом деякого часу, вважають економісти.
8 вересня Європейський центральний банк залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,5%.
Хоча інфляція залишилася вище цільового рівня ЦБ на позначці 2,5% в серпні, побоювання про сповільнення зростання економіки настільки сильні, що фінансові ринки включають у ціни зниження відсоткових ставок у єврозоні вже в грудні 2011 р. При цьому деякі економісти не відкидають, що це може статися ще раніше.
Нагадаємо, що Європейський центральний банк - центральний банк Євросоюзу і зони євро. У його штат входять представники всіх держав-членів ЄС. Банк повністю незалежний від інших органів ЄС. Головними функціями банку є вироблення і здійснення валютної політики зони євро, емісія банкнот євро, підтримка цінової стабільності в єврозоні, тобто забезпечення рівня інфляції не вище 2%, встановлення основних відсоткових ставок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас