Боргова криза може охопити Польщу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова криза може охопити Польщу

Казна та Політика
1491
Інвестори втрачають довіру до Польщі на тлі побоювань, що боргова криза, яка охопила периферійні країни єврозони, може перекинутися на найбільш швидкорослу економіку Європи. За останні три місяці курс злотого впав на 16,3% відносно долара і на 9,8% до євро, що стало найгіршим показником серед європейських валют.
Міжнародна бізнес-спільнота побоюється, що польський прем'єр-міністр Дональд Туск не зможе скоротити дефіцит бюджету до обіцяних 3% від ВВП в 2012 році.
"Ще не так давно злотий був фаворитом Європи, Близького Сходу і Африки. Однак ці часи минули", - цитує Bloomberg главу стратегічного відділу Societe Generale у Лондоні з країн, що розвиваються, Бенуа Ганні. Раніше Центробанк Польщі був змушений вперше з 2000 року, тобто з моменту коли злотий став вільно конвертованою валютою, втрутитися в події на валютному ринку. В результаті інтервенції курс додав 3,2% відносно євро. Однак, незважаючи на зусилля ЦБ, злотий більше від всіх інших валют країн Європи схильний до курсових коливань.
Адже ще три роки тому Польща здавалася оплотом стабільності, демонструючи гнучку економічну і фінансову політику. Країна стала єдиною економікою Євросоюзу, якій вдалося уникнути рецесії після кризи 2008 року. Тоді ЦБ направив рекордні суми на скупку державних облігацій, а іноземні інвестори, упевнившись в ефективності дій місцевої влади, поспішили збільшити вкладення в економіку країни. За даними Міністерства фінансів, статус "тихої гавані" сприяв припливу в східноєвропейську країну 80,3 млрд злотих, або 24,5 млрд дол., за останні два роки.
Зниження податків та нарощення державних витрат стимулювали зростання економіки на 4,4% в 2008 році. І це було досить вагомою надбавкою, особливо в порівнянні із середнім показником зростання по ЄС в 0,1% того ж року.
Проте світла смуга для Польщі, здається, добігла кінця. Зростання ВВП за другий квартал 2011 року сповільнилося в річному перерахуванні до 4,3% після 4,5% у січні-березні і, на думку аналітиків, продовжить своє зниження. Так, Єврокомісія прогнозує зростання економіки Польщі в 2011 році на рівні 4%, тоді як МВФ скоротив прогноз до 3,8% цього року і до 3% в 2012 році на тлі побоювань розвитку боргової кризи.
Вистачає Польщі і своїх проблем. Через досить м'яку фінансову політику держборг Польщі збільшився до 52,8% ВВП (найвищий рівень за 20 років). Дефіцит бюджету з 2007 року зріс більш ніж в чотири рази, до 7,9% ВВП минулого року (найгірший показник з 1996 року). Адміністрація прем'єра обіцяє скоротити дефіцит бюджету до рівня нижче 3% від ВВП в 2012 році.
Експерти поки не схильні драматизувати події. "Польщі ніяк не загрожує приєднання до списку PIGS (Португалія, Італія, Греція та Іспанія. - РБК daily), принаймні не в найближчому десятилітті. Так, дефіцит бюджету і держборг країни дійсно зростають паралельно зі зниженням економічного зростання, тим не менше приводів для занепокоєння поки що немає. До того ж, як тільки держборг досягне 55% від ВВП, влада в автоматичному порядку використає низку заходів щодо зниження державних видатків", - сказав РБК daily аналітик Capital Economics Ніл Ширінг.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас