Кабміну пропонують посилити правила маркування продуктів з ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабміну пропонують посилити правила маркування продуктів з ГМО

Казна та Політика
174
Державна інспекція із захисту прав споживачів ініціює маркування продуктів харчування з вмісту генетично модифікованих організмів незалежно від їхньої частки вмісту в продукті. Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів, який розробив Держспоживзахисту.
Зокрема, проект документа пропонує скасувати попередню постанову уряду від 13 травня 2009 року, якою було затверджено порядок маркування харчових продуктів з ГМО, і затвердити нові правила. Держспоживзахист пропонує нове визначення продуктів, що містять ГМО.
У їх розумінні, продукт з ГМО - це такий харчовий продукт, який повністю або окремі його складові містять генетично модифіковані організми, без уточнення частки змісту.
До того ж повинні маркуватися продукти, які вироблені з використанням ГМО. Для кожної складової, що містить ГМО, має бути окремо зазначено "(з ГМО)" з найменуванням організму, таким же шрифтом, що і перелік складників.
Якщо продукт реалізовується без упаковки, або найбільша поверхня упаковки менше 10 квадратних сантиметрів, то вказівку про вміст ГМО має бути на ярликах поряд з назвою продукту або на пакувальному матеріалі розміром шрифту не менше 2 міліметрів.
Маркування продуктів, які не містять ГМО, повинно здійснюватися нанесенням напису "без ГМО" шрифтом не менше 2 міліметрів.
Як повідомлялося, 17 грудня 2009 року Рада ввела обов'язкове маркування продуктів харчування з вмісту ГМО. З 1 липня 2009 року Кабміном було збільшено рівень вмісту генетично модифікованих організмів у продуктах харчування для їх обов'язкового маркування з 0,1% до 0,9%.
У липні Верховна рада відмовилася встановити зміст зареєстрованих генетично модифікованих організмів у продуктах харчування на рівні не менше 0,9% від загальної маси в одиниці упаковки для їх обов'язкового маркування.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас