Експерти прогнозують створення консорціуму з управління українською ГТС за участю Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують створення консорціуму з управління українською ГТС за участю Росії

Енергетика
426
Експерти прогнозують створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою за участю Росії.
Про це вони сказали на прес-конференції.
Експерти вважають, що домовленість про створення консорціуму в обмін на отримання Україною преференцій в ціні на імпортний газ була досягнута на переговорах Президента Віктора Януковича і Президента Росії Дмитра Медведєва 24 вересня.
"Можна припустити, що на зустрічі... було досягнуто певної згоди, що стосується чи тимчасової, або постійної знижки щодо ціни на газ для України і натомість, дійсно, Росія отримала вигідну пропозицію з українського боку. Швидше за все, це участь у газотранспортному консорціумі, участь Росії в управлінні газотранспортною системою України", - сказав директор української філії Інституту країн Співдружності Незалежних Держав Володимир Корнілов.
Він також зазначив, що успіх переговорів багато в чому був зумовлений тим, що зустріч відбувалася за закритими дверима.
У свою чергу директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран відзначив важливість того, щоб у можливому консорціумі брав участь Європейський Союз.
"Інтрига не в тому, чи буде консорціум, інтрига в тому, чи буде Європа в цьому консорціумі... Тому варіант такий: або управління Росією трубою разом з Україною і Європою, або тільки Росії з невеликою участю України", - сказав він.
Експерт також припустив, що в разі реорганізації Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та продажу створених на її базі компанії на біржах російська сторона зможе отримати контроль над ГТС України.
Директор міжнародних програм Центру Разумкова Михайло Пашков погодився з колегою, однак припустив, що європейська сторона також може бути зацікавлена ​​в поступках Росії в питанні транспортування газу.
"Третя сторона, європейська, теж може бути рівною, якщо говорити про ті ж самі німецькі компанії, які тісно співпрацюють з "Газпромом". І тому вони можуть йти на певні поступки в ціновій політиці "Газпрому", - сказав він.
При цьому всі експерти погодилися з тим, що Росія і надалі не відмовиться від можливості залучити Україну до вступу в митний союз в рамках Єдиного Економічного Простору (з Росією, Білоруссю і Казахстаном), яких би домовленостей у газовій сфері не досягли Україна і Росія.
Як повідомляло агентство, Україна розраховує на активну участь Росії в модернізації ГТС.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас