Експерти: Білорусь може відмовитися від власності в НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Білорусь може відмовитися від власності в НПЗ

Казна та Політика
349
У Білорусі, в умовах валютно-фінансової кризи і з урахуванням загрози її відкладених наслідків, знову назріла необхідність зниження участі держави в активах нафтопереробних заводів, вважають білоруські експерти нафтового ринку.
Як повідомило агентству "Інтерфакс-Захід" джерело в органах держуправління, зараз уряд Білорусі знову готовий повернутися до ідеї про продаж частини активів нафтопереробних заводів стратегічного сировинному інвестору. За його словами, "новий поштовх в цій тематиці дали переговори з "Газпромом", що тривають, і обговорюваний перелік підприємств, які можуть бути запропоновані "Газпрому" поряд з "Белтрансгазом".
"Перспективні плани з продажу частини активів НПЗ іноземному інвестору, який зміг би забезпечити їх завантаження сировиною, зараз знову актуальні. Яких-небудь рухів в частині проведення переговорів з потенційними покупцями немає, але розуміння цього питання в уряді є", - сказав співрозмовник агентства.
Він зазначив, що в нинішній ситуації білоруські НПЗ не приносять державі тих прибутків, "на яких раніше тримався бюджет". "Це відбувається з різних причин, в тому числі й тому, що схеми давальницької переробки не працюють, а завантажувати заводи сировиною самостійно для держави як власника - дорого", - пояснив представник держорганів.
Зокрема, він нагадав, що закупівля нафти білоруськими НПЗ не включена в список пріоритетних напрямків імпорту, на які валюта може купуватися за офіційним курсом Нацбанку. "Білоруські НПЗ і без того зазнали на курсовій різниці після девальвації колосальних збитків, і вони продовжують рости, а після виходу на єдиний курс навіть примарного шансу мінімізувати збитки за цією статтею не залишається. Закупівля нафти продовжує залишатися для заводів дуже дорогим задоволенням", - констатував співрозмовник агентства.
Він також зазначив, що незважаючи на включення у формулу ціни нафти премій її постачальникам процедура давальницької переробки нафти на білоруських НПЗ російськими компаніями сьогодні не працює. "Давальців цього року як не було, так і немає, і поки їх прихід не проглядається. Між тим, для заводів схема 50/50 власної закупівлі та процесингу є оптимальною з точки зору рентабельності", - сказав представник держорганів.
Експерт також вказав, що сьогодні російські нафтокомпанії займаються в Білорусі в основному виробництвом мастил та автокосметики. Роботу власних мереж АЗС російські НК забезпечують за рахунок ресурсів, що закуповуються у ВО "Белоруснефть", при цьому маржа при роздрібному продажу нафтопродуктів для них не може перевищувати 2%.
"Це створює великі проблеми для російських нафтокомпаній і загрозу їх відходу з білоруського ринку", - підкреслило джерело.
На його думку, змінити цю ситуацію можна шляхом приватизації білоруських НПЗ великими інвесторами, які мають власні сировинні ресурси.
У зв'язку з цим співрозмовник агентства повідомив, що з урахуванням останніх переговорів Білорусі та Газпрому (минулої п'ятниці між главою Газпрому Олексієм Міллером і президентом О. Лукашенко - ІФ) може йтися про збільшення частки "Газпром нафти" (дочірня компанія ВАТ "Газпром") у ВАТ "Мозирський нафтопереробний завод", а також про приватизацію ВАТ "Нафтан" за участю російських нафтових компаній. "Можливо, це буде "ЛУКОЙЛ", можливо, та ж "Газпром нафта", - додав співрозмовник агентства.
"З "Нафтану" і "Поліміру", що входить до його складу, розмови ведуться постійно, але без особливого успіху. Тепер є і думка, що частку держави у власності МНПЗ можна істотно зменшити або зовсім від неї відмовитися", - зазначило джерело.
Експерт вважає, що в "Нафтані" інвестору може бути продано контрольний пакет, в МНПЗ - державна частка в 42,76%.
Співрозмовник агентства також звернув увагу, що "Славнефть", що володіє близько 42,6% в МНПЗ, фактично відмовилася від збільшення своєї частки в його активах, оскільки з 2007 року робота заводу перестала бути високорентабельною. "Крім того, "Славнефть" склала не найкращу думку про дії білоруської влади в ході реструктуризації заборгованості товариства, вилучення прибутку в розпорядження держави і ставлення влади до майна міноритарних акціонерів", - нагадало джерело.
"Тепер ці помилки належить розбирати офіційному Мінську разом з "Газпром нафтою", - сказав співрозмовник агентства.
"За неофіційною інформацією, в ході переговорів з О. Міллером звучала тема продажу частини держвласності в активах білоруських магістральних газопроводів. Але Мінську сьогодні вигідніше продати НПЗ, які не приносять доходів бюджету, ніж рентабельну "Гомельтранснафту", тим більше, що тоді виникне проблема між російськими партнерами - "Газпромом" і АК "Транснафтопродукт", - вважає експерт.
Він також зазначив, що в умовах валютно-фінансової кризи Білорусь гостро потребує джерелах валютних надходжень, які покликані забезпечити вихід на єдиний курс долара і його підтримку на економічно обґрунтованому рівні в середньостроковій перспективі.
Як повідомлялося, в уряді Білорусі неодноразово піднімалося питання про можливість продажу частини активів НПЗ іноземним інвесторам, у тому числі компаніям, які можуть забезпечити їх завантаження сировиною.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас