Хвіст крутить Миколою Азаровим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хвіст крутить Миколою Азаровим

Казна та Політика
2622
Міфічні антикризові програми, які пачками видає на гора Кабмін, виявилися засекреченими.
Світовий банк уже попередив, що друга хвиля кризи підбирається і до України. За словами голови CБ Роберта Зелліка, більшість країн з перехідними економіками не мають у своєму розпорядженні достатньо фінансових інструментів, щоб залишатися байдужими до нинішнього спаду в єврозоні та США. "Поки немає ніяких підстав прогнозувати повторення ситуації, що склалася в 2008 році", - парирує український прем'єр. Щоб заспокоїти співгромадян, уряд чи не щотижня анонсує прийняття нової програми, що дозволяє не лише попередити чергову кризу, а й забезпечити успішний післякризовий розвиток вітчизняної економіки. Причому, судячи з заяв чиновників, команда Миколи Азарова детально пропрацювала всі сфери - від забезпечення продовольчої безпеки та подолання бідності, що дозволить вирішити найбільш гострі соціальні питання, до вирівнювання зовнішньоторговельного балансу, що забезпечує стійкий курс гривні. Проте всі заходи, що готуються, поки існують лише в міністерських головах.
Однією з останніх масштабних праць уряду стала програма імпортозаміщення, яка згідно з офіційною інформацією була затверджена на засіданні Кабміну 7 вересня. За словами першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, виконання заходів тільки першого етапу дозволить вже в 2015 році досягти позитивного сальдо торгівлі товарами та послугами на рівні $1,5-2 млрд. Однак сам документ досі не оприлюднений. Аналогічна доля спіткала програму продовольчої безпеки, затвердження якої широко анонсувалося чиновниками різних рівнів трохи раніше. Що має намір робити уряд, щоб нагодувати країну, так і залишилося нез'ясованим, як і доля самого документа.
Втім, навіть існуючі в дійсності урядові циркуляри більше схожі на стандартну відписку, ніж на програму дій влади, яка знає, як керувати країною в період кризи. Яскравий приклад - Програма соціально-економічного розвитку країни на 2012-2014 роки. З пафосом анонсований першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим як перший документ, який прописує стратегію для України на три роки вперед, на повірку виявився не більше ніж декларативним папером з переліком інвестпроектів, які збираються здійснити приватні підприємства. У програму просто вбили список основних держпрограм, що роками не фінансувалися, і вже відомі давно проекти співпраці з іноземними кредиторами. Своєчасна виплата зарплати, створення рівних умов праці жінок і чоловіків, пенсійна реформа, введення адресних субсидій, забезпечення доступності медичного обслуговування - ключові заходи програми боротьби з бідністю, яка ось уже кілька місяців після широкого анонсування існує поки лише в проекті. Щоправда, і поставлене в документі завдання виконати складно: до 2015 року зменшити кількість бідних, тобто тих, хто живе на прожитковий мінімум і нижче, до 25% усього населення (за офіційною статистикою в 2010 році ця цифра склала 27%).
Один з останніх і найбільш масштабних продуктів урядової міфотворчості - проект бюджету на наступний рік. "На сьогодні Кабмін з Національним банком вже розробили і зараз запроваджують комплекс заходів, спрямованих на завчасне реагування на можливий розвиток подій, пов'язаних з поглибленням світової кризи. Це стане новацією державного бюджету на 2012 рік, яку я скоро буду представляти в парламенті", - заявив в одному з нещодавніх виступів у парламенті міністр фінансів Федір Ярошенко. Однак в оприлюдненому пізніше тексті бюджетного законопроекту не виявилося і натяку на антикризові новації. В неофіційній розмові один з високопоставлених чиновників, до якого звернулися за роз'ясненнями, уточнив, що план антикризових заходів справді існує. Але уряд не хоче розголошувати його деталей, щоб не дозволити всіляким спекулянтам зіграти на випередження. Втім, переконуючи в наявності ефективних планів дій, чиновники блефують, приймаючи точкові рішення "за ситуацією". Взяти хоча б нещодавно введене НБУ правило щодо купівлі інвалюти виключно за пред'явленням паспорта. Багато громадян, які бажають перестрахуватися від девальвації гривні, але не мають високих офіційних прибутків, на думку чиновників, перестануть скуповувати зелені, щоб не привертати до себе уваги фіскальних органів. Тим самим уряд розраховує зупинити масову скупку долара, що послаблює нацвалюту, і повернення в епоху мінял.
Судячи з представленого проекту бюджетного закону, наступного року уряд буде працювати в авральному режимі. Попередні подібні документи часто критикували за надто відверті лобістські ініціативи, які просочувалися в нього ще на стадії підготовки в Кабміні. Вони вуалювалися під зміни в податковому законодавстві, Спеціальний фонд, держгарантії, програми розвитку регіонів або прописувалися в окремих розмитих видаткових статтях профільних міністерств. При всій згубності такого підходу в ньому був один безумовний плюс - можливість заздалегідь оцінити майбутні дії уряду. Проект бюджету на 2012 рік у цьому плані стерильний до непристойності. Можна лише здогадуватися, куди підуть кошти, що виділяються на розмито прописані програми. Що лише відкриває уряду небачений досі простір з ручного управління фінансовими потоками бюджету.
В цілому ж інформаційна політика уряду до болю нагадує фільм "Хвіст крутить собакою", де за сюжетом, щоб відвернути увагу громадськості від адюльтеру в Білому домі, швидко придумують загрозу якоїсь албанської терористичної групи (неіснуючої в реальності) і таким чином обґрунтовують необхідність залучення США у війну. В українських же реаліях відсутність державної стратегії управління економікою активно прикривається продукуванням настільки ж масштабних, наскільки й міфічних урядових програм.
Юрій Щербина
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас