ЄС обговорює план розширення повноважень EFSF — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС обговорює план розширення повноважень EFSF

Казна та Політика
182
Європейські політики активізують переговорний процес з приводу способів боротьби з борговою кризою в регіоні, зокрема, розширення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) після того, як представники ЄС, які приїхали до Вашингтона на засідання керуючих МВФ та Світового банку, опинилися під публічним тиском з боку колег з усього світу, які вимагали рішучих заходів для вирішення боргових проблем єврозони, які загрожують зіштовхнути світ в нову кризу, пише газета The Wall Street Journal.
Серед можливих заходів, які могли б привести до розширення стабілізуючої ролі створеного в єврозоні фонду, називається збільшення його обсягу понад нинішні 440 млрд євро (можливо до 1 трлн євро), створення можливостей для надання їм кредитних гарантій (передбачається, що в цьому випадку ЄЦБ міг би прокредитувати купівлю облігацій низки європейських країн приватними інвесторами), а також купівля суверенних облігацій.
За даними The Wall Street Journal, переговори перебувають на ранніх етапах, і поки не до кінця ясно, чи принесуть вони якісь плоди. Представники ФРН відзначають, що розширення обсягу і повноважень EFSF не влаштовує Європейський центральний банк (ЄЦБ), без згоди якого ця ідея ніколи не зможе стати чимось більшим.
Деякі прихильники реформи EFSF розраховують, що прогрес у цьому питанні може бути досягнутий після зміни керівництва ЄЦБ: з 1 листопада нинішній глава Центробанку єврозони Жан-Клод Тріше покидає свій пост, а на його місце приходить нинішній глава ЦБ Італії Маріо Драгі.
У той же час пов'язувати вирішення всіх проблем, що стоять перед ЄС, тільки зі зміною керівництва ЄЦБ було б наївно, відзначають експерти. Більш гостро стоїть питання про внутрішні проблеми кожної з окремих країн, що беруть участь в переговорному процесі і, зокрема, про невдоволення, яке в проблемних країнах викликають урядові заходи бюджетної консолідації, а в країнах-донорах - необхідність платити за чужими рахунками зі своєї кишені.
За словами голови європейського департаменту МВФ Антоніо Борхеса, європейські політики "на перше місце ставлять свої власні проблеми, тож у нас не виходить потрібний нам результат". Як зазначив експерт, хоча таку поведінку окремих країн можна зрозуміти, її наслідки для об'єднання були "жахливими".
На одній із закритих нарад у вихідні один з європейських представників заявив, що швидкого рішення проблеми не існує через необхідність спочатку владнати внутрішні протиріччя в кожній з країн, що беруть участь у боротьбі з кризою.
"Ми рухаємося так швидко, як тільки можемо, - заявив політик. - Знадобиться шість тижнів, щоб оцінити всі варіанти".
Зокрема, дуже непросто просувається обговорення питання про розширення повноважень EFSF в Німеччині. Канцлеру ФРН Ангелі Меркель ледве вдається утримувати від розпаду правлячу коаліцію, бо серед німецьких парламентаріїв і членів уряду зростає невдоволення пропонованими способами вирішення боргових проблем регіону, оскільки очевидно, що при будь-якому результаті Німеччина виявиться одним з основних джерел фінансування антикризових зусиль.
За словами інформованих джерел, німецький уряд в теорії не проти розширення повноважень EFSF, однак не має наміру терпіти зовнішній тиск з метою прискорити обговорення.
Голосування з приводу нової угоди щодо EFSF в німецькому парламенті пройде 29 вересня. За словами комісара ЄС з фінансів Оллі Рена, предметно обговорювати питання про розширення повноважень можна тільки після схвалення парламентами всіх 17 країн змін, внесених у роботу фонду ще влітку. Поки ж парламенти лише 6 з 17 країн схвалили новий порядок роботи фонду.
Є побоювання, що нові зміни в EFSF вимагатимуть нової угоди в рамках ЄС, а це буде означати вироблення угоди і тривалу процедуру ратифікації усіма 27 членами союзу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас