Бензин дорожчає, але вище 10,50 грн. - спекулятивна ціна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин дорожчає, але вище 10,50 грн. - спекулятивна ціна

Енергетика
379
Вчора почалося подорожчання бензину, обіцяне до кінця вересня. Так, літр А-95 зріс у ціні на 10-20 копійок, до 10,30-10,50 гривні/літр. Ціна дизпалива (в основному імпортного) на одних АЗС піднялася на 10 копійок/літр, на інших не змінилася, а вітчизняний дизель навіть подешевшав на 5 копійок. Аналітики ринку нафтопродуктів і трейдери однаково оцінюють причини зростання цін: з 1 вересня збільшився приблизно на 50 копійок/літр акциз на бензин і дизпаливо, плюс за три минулі тижні закінчилися запаси закупленої про запас в серпні дешевого пального. А ось як довго триватиме зростання цін і наскільки вони піднімуться, прогнози різняться.
"З понеділка можливе зростання цін у роздробі ще на 5-10 копійок /літр в тих мережах, де ціни поки зберігаються, - говорить президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук. - Вартості А-95 вище 10,50 гривні/літр до середини жовтня бути не повинно, адже за останні дні світові ціни на нафту і нафтопродукти впали на 5%, і ця тенденція, схоже, збережеться. Тому ціна в роздробі збільшиться всього на 30 копійок/літр, а не на величину акцизу - 50 копійок/літр". З ним згоден і заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, на його думку, зростання вище ніж 10,50 гривні/літр (+25-30 копійок/літр до нинішніх) - це вже спекулятивна ціна. А ось заввідділом нафтопродуктів консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко каже, що може бути в жовтні і 11 гривень за літр А-95. "Поки від великого підвищення цін трейдерів стримує розпочате Кабміном розслідування щодо того, чи об'єктивним є збільшення імпорту нафтопродуктів в останні місяці і чи треба вводити у зв'язку з цим загороджувальні мита в 130 євро/т, що дасть +1,30 гривні/л А-95. Відповідь на це буде в жовтні", - розповів нам Сіренко.
За словами нашого джерела в Міненерговугілля, зростання більше ніж на 10-15 копійок/літр не буде, уряд домовився про це з трейдерами. "На користь цього два фактори - зниження світових цін на нафту і падіння споживання всередині країни у зв'язку із закінченням жнив, тож подорожчання до 30 коп./л якщо і буде, то короткочасне, потім ціни впадуть копійок на 15", - сказало джерело.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас