ЄК: Банки ЄС з 2008 р. отримали допомогу в 420 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: Банки ЄС з 2008 р. отримали допомогу в 420 млрд євро

Казна та Політика
170
Європейські банки з 2008 р. отримали фінансову допомогу в розмірі 420 млрд євро і перебувають у більш благополучному стані, ніж три роки тому. Таку заяву сьогодні зробив офіційний представник Європейської комісії (ЄК) Олів'є Байлі, передає Reuters.
Він нагадав, що повторна капіталізація європейських банків йде з 2008 р., підкресливши при цьому, що кожен банк повинен самостійно представити країнам Європейського союзу (ЄС) план збільшення капіталу. "Немає ніякого грандіозного європейського плану з рекапіталізації банків", - підкреслив Байлі.
Нагадаємо, в липні 2011 р. серед банків ЄС були проведені стрес-тести. За даними Європейського управління з банківського нагляду (European Banking Authority, EBA), з 90 банків вісім не витримали випробувань (п'ять іспанських, два грецькі і один австрійський), ще 16 - насилу пройшли їх.
Зазначимо, на початку вересня ц.р. уряди країн зони обігу єдиної європейської валюти не планували виділення коштів на капіталізацію банків понад те, що передбачено програмами екстреної допомоги фінансовому сектору Греції, Португалії та Іспанії.
Офіційні особи держав єврозони обговорювали проблему рекапіталізації банківського сектора 5 і 6 вересня в рамках заходів з приготування до неформальної зустрічі міністрів фінансів Євросоюзу, яка запланована на 16 вересня 2011 р.
Питання про залучення додаткових коштів для банків постало після того, як Міжнародний валютний фонд, представники якого брали участь у переговорах, закликав до додаткової фінансової підтримки банківського сектора Європи. За оцінками МВФ, для цього необхідні додаткові 200 млрд євро.
"Ми обговорили це питання з МВФ, і представники цієї організації погодилися переглянути цю цифру в бік зменшення, і її перегляд буде цікавим", - заявила одна з офіційних осіб країн євро зони, яка брала участь у переговорах. Він додав, що єврозона не планує виділяти великі суми грошей на підтримку банківського сектора Європи понад те, що вже передбачено програмами екстреної допомоги деяким її країнам.
Держави єврозони раніше вже виділили 10 млрд євро банкам Греції, 35 млрд євро - для банків Ірландії і 12 млрд євро - для португальських банків у рамках програми фінансової допомоги цим країнам.
Нагадаємо, економіка Греції після світової фінансової кризи 2007-2009 рр. перебуває в стані "глибокого нокауту". На дно її тягне державний борг, що перевищує ВВП майже в 1,5 рази, і значний бюджетний дефіцит. Під тиском Євросоюзу Афіни погодилися на жорстку програму економії, що припускає досягнення бюджетного дефіциту в 7,6% ВВП в 2011 р. і 6,5% ВВП - в 2012 р.
Відзначимо, 14 вересня ц.р. директор Єврокомісії з економіки Марко Бутті заявив, що контрольована реструктуризація боргів Греції є ілюзією. Як повідомив Бутті, боргові проблеми, з якими зіткнулася Греція, не можна укласти всередині географічних кордонів держави. Він зазначив, що боргова криза легко може поширитися на всю зону євро.
Глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що виступає за підтримку всіма 17 країнами-членами єврозони випуску єдиних довгострокових облігацій - в спробі не допустити розширення боргової кризи в Європі.
Нинішню нестабільну ситуацію в Греції, Португалії, Іспанії, Ірландії, а також ризики, пов'язані з нею, Баррозу назвав "найсерйознішим викликом покоління".
Раніше Мінфін Греції заявляв, що влада має в своєму розпорядженні фінансові кошти, щоб утримати країну на плаву до жовтня. Під тиском Євросоюзу Афіни погодилися на жорстку програму економії, що передбачає досягнення бюджетного дефіциту в 7,6% ВВП в 2011 р. і 6,5% ВВП - в 2012 р.
Крім цього, економіки Іспанії, Португалії та Італії, швидше за все, підуть за грецькою за принципом доміно.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас