УКБС виступає проти оплати податків з отриманих доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС виступає проти оплати податків з отриманих доходів

Казна та Політика
649
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) звернулася до Державної податкової служби України (ДПСУ) з вимогою скасувати роз'яснення, якими ДПС вимагає від підприємців сплачувати податок з практично не отриманого прибутку, повідомляє прес-служба УКБС.
Згідно з повідомленням, УКБС виступає проти роз'яснень щодо неврахування від'ємного значення об'єкта оподаткування в результатах наступних податкових періодах (лист ДПСУ № 828/3/15-1212 від 08.09.2011 та консультації в Єдиній базі податкових знань), які ускладнюють ведення бізнесу в Україні та збільшують навантаження на платників.
УКБС зазначає, що ДПСУ вимагає до витрат другого кварталу 2011 року включати лише негативне значення першого кварталу 2011 року без врахування від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів.
"Однак представники банківського товариства підкреслили, що підхід ДПСУ суперечить не тільки нормам Податкового кодексу України (ПКУ) і не відповідає офіційній позиції Кабміну, але й не зіставляється з наказом самої податкової служби (№ 98 від 21.02.2011). Крім цього, такі кроки нівелюють позитивні зрушення, закладені в ПКУ (щодо зниження ставки податку на прибуток)", - йдеться в повідомленні.
Експерти асоціації відзначають, що ПКУ (п. 150.1 ст.150 та Перехідними положеннями) платнику надано право включати від'ємне значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів у відповідні витрати до повного погашення.
УКБС також зазначає, що, згідно з науково-практичним коментарем, підготовленим Мінфіном за загальною редакцією прем'єр-міністра Миколи Азарова, платники податків також мають право зменшувати результат діяльності на збитки минулих періодів (які виникли в 2010-му і непогашені на 1 січня 2011 р.).
Крім того, новою формою податкової декларації з податку на прибуток банку передбачено включення суми від'ємного значення об'єкта оподаткування за перший квартал 2011 року з урахуванням збитків 2010 року. Тому підприємства, які отримали збитки минулого року, мають право відобразити від'ємне значення попередніх періодів в повному обсязі, спираючись не тільки на норми ПКУ, а й на нормативний акт ДПСУ.
Водночас УКБС вважає некоректним оприлюднення позиції ДПСУ в Єдиній базі податкових знань за один день до закінчення граничного строку подання декларації з податку на прибуток за другий квартал 2011 року, оскільки "такі дії створюють ґрунт для виникнення конфліктів та збільшення кількості судових суперечок між платниками податків і фіскальними органами".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас