Єврозона втратить одного з членів протягом 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона втратить одного з членів протягом 5 років

Казна та Політика
1630
Ймовірність того, що валютний союз втратить одного зі своїх членів, оцінюється більш ніж в 50%, а ймовірність того, що єврозону залишить один з основних членів, - нижче 25%. Таку думку в інтерв'ю Handelsblatt висловив колишній головний економіст МВФ, професор економіки з Гарварду Кеннет Рогоф.
За його словами, валютний союз продовжить своє існування, але в реформованому і, можливо, скороченому вигляді.
"Зона євро потребує зміни договорів у бік більш тісного податкового союзу. Часу на реформи залишається вкрай мало, тому що євро переносить кризу, як заразу, з однієї країни в іншу", - вважає економіст.
На думку аналітика, ключем до стабільності валютного союзу є кардинальна реструктуризація в найбільш слабких країнах і паралельне створення страхувальної мережі для інших держав.
"Однак ця мережа повинна забезпечувати гарантії тільки за боргами урядів, виключивши приватний сектор. Сюди ж слід додати єдине регулювання фінансового сектора", - сказав Рогоф.
Що стосується антикризових дій глав європейських урядів, то, за словами експерта, їх позиція неправильна у принципі.
"Безглуздо будь-що уникати реструктуризації боргів. Європейські лідери повинні йти на реструктуризацію там, де це необхідно, і проводити політику, що вселяє довіру, на підставі якої вони мають намір захищати країни", - зазначив він.
Водночас, на думку аналітика, ЄЦБ зараз перебуває в дуже скрутному становищі. "Уряди прагнуть врятувати валютний союз, але зробити це вони хочуть по можливості непрозоро. І тому вони примусили ЄЦБ купувати сміттєві облігації проблемних країн і фінансувати банки цих держав, хоча гарантії ті могли надати лише дуже слабкі. Якщо так піде і далі, то коли-небудь збанкрутує і ЄЦБ. І вже йому доведеться звертатися до країн за свіжим капіталом - тоді витрати на непрозорий порятунок стануть прозорими і довіра до ЄЦБ впаде", - прогнозує економіст.
Кеннет Рогоф вважає, що з метою подолання боргової кризи необхідно підняти гранично допустимий рівень інфляції з 4 до 6%. "Тимчасове підвищення порога інфляції не є заміною реструктуризації держборгів в Європі та іпотечних боргів у США. Однак це могло б на один-два роки скоротити болючий етап виходу з кризи... Страхи з приводу того, що інфляція вийде з-під контролю, я вважаю необґрунтованими. Якщо ж вона виросте дуже сильно, то зупинити її центробанки зможуть шляхом збільшення відсоткової ставки", - зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас