Бюджет виконує все, що просять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет виконує все, що просять

Енергетика
499
Значних проблем з виконанням держбюджету немає, показав звіт Рахункової палати за підсумками I півріччя. Аудитори виявили, що перевиконання загального фонду на 0,4% стало можливим через зростання податкових переплат на 2,5 млрд грн. Водночас продовжив збільшуватися податковий борг, який держава вирішила просто списати - НАК "Нафтогаз України" вже простили зобов'язання на 14,5 млрд грн. Незважаючи на збереження цих проблем, експерти не сумніваються у виконанні держбюджету.
Спеціально до обговорення проекту держбюджету на 2012 рік у парламенті Рахункова палата підготувала звіт про наповнення доходної частини бюджету в I півріччі. Контролери встановили, що перевиконання загального фонду на 0,5 млрд грн, або на 0,4% від плану (120,90 млрд грн), було забезпечено за рахунок податкових переплат. За півроку було наперед перераховано податків на 2,4 млрд грн, що збільшило борг податківців перед бізнесом до 17,35 млрд грн. Цим фактором пояснюється значне зростання відрахувань з податку на прибуток - план перевиконано на 1,4 млрд грн. Підприємства змушені платити податки авансом заради автоматичного відшкодування ПДВ.
Недобір Рахункова палата зафіксувала з податку на доходи фізичних осіб (план виконаний на 86,4%, перераховано 2,8 млрд грн). За словами заступника голови Державної податкової служби (ДПС) Сергія Лєкаря, на надходження вплинула ситуація з Києвом, в якого цього року вперше забрали до держбюджету 50% суми податку (2,8 млрд грн). Цю норму, за його словами, уряд хоче зберегти на 2012 рік. Крім того, недобір пояснюється завищенням місцевими органами влади своїх очікувань. "Основні платежі йдуть з фонду оплати праці, і там є невиконання. Показник вирівнюється за рахунок інших надходжень - залучення до декларування нерезидентів, а також інших доходів", - додає пан Лекарь.
Зберігається і проблема податкового боргу. З початку року він скоротився лише на 1,4 млрд грн - до 19 млрд грн. За словами співрозмовника в ДПС, в структурі заборгованості лише 8% підприємств економічно активні, решта мають статус безнадійних боржників або перебувають у стані банкрутства або судових розглядів. Скорочення боргу відбулося в основному за рахунок надання податкових розстрочень - з початку року вони виросли на 15,3 млрд грн, до 21,9 млрд грн. Податковий борг НАК "Нафтогаз України" за підсумками I півріччя досяг 3,4 млрд грн, а сума розстрочених зобов'язань перед держбюджетом виросла з 232 млн грн до 14,58 млрд грн, говориться у звіті Рахункової палати. Джерело "Ъ'" в ДПС повідомило, що розстрочка НАК "Нафтогаз України" на суму 14,58 млрд грн вже списана, дискусійною поки залишається сума в 2,5 млрд грн з "Укргазвидобування". "З НАК ми навіть ці суми не враховуємо в податковий борг, тому що це політичне питання", - додав співрозмовник.
На думку експертів, наявність таких негативних чинників як податкові переплати дозволить Мінфіну за підсумками року заявити про перевиконання бюджету. За словами директора департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артема Рудика, ще при формуванні бюджету на поточний рік аналітики відзначали занижені показники доходів, які в середині року були переглянуті. "З акцизу не очікується зростання, раніше він був стабільним, але зараз це джерело, мабуть, себе вичерпало. Від прибуткового податку надто багато очікувань було щодо диференціації ставки, оподаткування нерезидентів та рухомого/нерухомого майна", - відзначає пан Рудик. Але найважливіше те, що зарплати росли більш помірними темпами, ніж очікувалося, що позбавило місцеві бюджети очікуваних надходжень, додає аналітик Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій. Критикується і механізм списання боргів перед держбюджетом, який стимулює підприємства надалі також не платити податки. "Цей механізм використовується на догоду політичній ситуації та для окремих компаній", - вважає пан Рудик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас