Бюджет 2012 - найкоротший шлях до кризи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет 2012 - найкоротший шлях до кризи?

Казна та Політика
606
Народний депутат України (фракція "БЮТ-Батьківщина"), голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська заявляє, що макропоказники державного бюджету на 2012 рік завищені, збільшити дохідну частину бюджету наступного року на 50 млрд. грн. - нереально.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Королевської, про це депутат сказала на брифінгу в парламенті.
"Всі його макропоказники завищені. При цьому збільшити дохідну частину бюджету наступного року на 50 млрд. грн. - нереально. Плани уряду зібрати додатково 36 млрд. грн. через збільшення податків і зборів ставлять під загрозу існування бізнесу в нашій країні, який позбудеться всіх оборотних коштів і буде знищений", - вважає Королевська.
Вона зазначила, що глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард попередила світ про загрозу нового витка світової кризи і звернулася до урядів усіх держав із закликом формувати реальні бюджети на наступний рік. "У нас же валютний курс в бюджеті на 2012 рік закладається на рівні 8 грн. за долар, хоча вже зараз він перевищує цей показник. Інфляція в бюджеті запланована на абсолютно нереальному рівні 7,9%. При цьому в бюджеті не передбачено жодних антиінфляційних заходів. Значить, реальне зростання цін буде ще вищим, ніж цього року. Закладати в бюджет настільки фантастичні показники значить свідомо готуватися до їх провалу", - вважає Королевська.
На думку народного депутата, основний фінансовий документ країни побудований так, щоб підігравати імпортерам і заганяти "під лаву" експортерів. "Наступного року Кабмін планує зростання експорту всього на 9,2%, а імпорту - на 13,3%. У результаті негативне сальдо зовнішньої торгівлі України перевищить 9 млрд. дол. Що це означає для нашої країни? Це означає підрив конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника і дестабілізацію гривні", - зазначила Королевська.
Голова комітету Верховної Ради вважає, що підготовлений урядом бюджет можна схвалювати тільки оптом, не читаючи і не намагаючись в ньому розібратися. "Якщо ставити перед собою мету створити дорожню карту запобігання кризі в країні, то бюджет необхідно було б повернути в Кабмін і лише після детального доопрацювання розглядати його в парламенті. На жаль, бюджет схвалений до розгляду Верховною Радою, і найімовірніше до Нового року його затвердять", - прогнозує Королевська.
Вона повідомила, що опозиція вже почала готувати поправки, щоб не допустити схвалення парламентом ряду цинічних антисоціальних норм, а також усунути з тексту документа багатомільярдні "чорні діри" і "заначки уряду".
Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 вересня, Верховна Рада України схвалила до розгляду урядовий проект державного бюджету України на 2012 рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас