Азаров: Україна за 5-10 років може збільшити видобуток газу на 15 млрд куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україна за 5-10 років може збільшити видобуток газу на 15 млрд куб. м

Енергетика
436
Україна за 5-10 років може збільшити на 15 млрд куб. м видобуток власного природного газу. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.
"Плануємо додатково видобувати близько 10-15 млрд куб. м природного газу. Цю програму ми маємо намір реалізувати за 5-10 років", - сказав Азаров.
Він зазначив, що компанія "Нафтогаз України" придбала в Сінгапурі дві бурові установки, які на початку 2012 р. будуть доставлені на шельф Чорного моря, а в 2013 р. там почнеться видобуток газу.
Прем'єр нагадав, що уряд проводить роботу з енергозбереження та диверсифікації поставок енергоносіїв.
"Для того щоб провести програму з енергозбереження, потрібні роки. Ми зараз вперше за всі роки незалежності України займаємося надзвичайно серйозною програмою щодо збільшення обсягів видобутку власного газу", - зазначив глава уряду.
Мабуть, ці слова прем'єра є продовженням заяви міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка про те, що Кабмін планує за п'ять років збільшити видобуток газу в Україні до 27 млрд куб. м.
Нагадаємо, 16 вересня Україна подала Росії заявку на купівлю в 2012 р. 27 млрд куб. м газу, що на 5 млрд менше, ніж в 2011 р.
На початку вересня Азаров запропонував Росії уточнити обсяги експорту газу на 2012 р., а голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз України" за умовами чинного контракту на поставку газу з РФ до України повинен оплачувати поставки з розрахунку не менше ніж 33 млрд куб. м.
Саме цей контракт не задовольняє Україну, вітчизняні чиновники заявляли навіть про можливість його перегляду в суді. На що російська сторона відповідає, що готова судитися, і що перегляд угоди можливий, зокрема, після злиття "Нафтогазу" з "Газпромом".
Нагадаємо, 2 вересня Президент України Віктор Янукович доручив почати реструктуризацію "Нафтогазу".
Тоді ж прем'єр-міністр Азаров заявив про те, що "Нафтогаз" припинить своє існування. "Запланована реструктуризація Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" призведе до перегляду підписаних ним газових угод з російським ВАТ "Газпром", - вважає Азаров.
"Зараз уряд працює над структурою. Цілком очевидно, що буде самостійна газодобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу", - пояснив Азаров. За його словами, "хоча б навіть в силу цього треба переукладати відомі угоди (від січня 2009 р. між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром"), тому що з'являється новий суб'єкт". "А "Нафтогаз" як суб'єкт господарської діяльності припинить своє існування", - продовжив прем'єр-міністр.
"Через це всі угоди, які існують на сьогоднішній день, будуть переглянуті", - додав він.
Раніше, 30 серпня прем'єр-міністр повідомив, що Україна має намір протягом найближчих років утричі скоротити закупівлю газу в Росії.
Між тим, за сім місяців цього року обсяг видобутку природного газу скоротився на 1,1 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас