Fitch: Греція оголосить дефолт без виходу з єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Греція оголосить дефолт без виходу з єврозони

Казна та Політика
1207
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings очікує, що Греція оголосить дефолт за своїми борговими зобов'язаннями, але не покине зону обігу євро. Про це йдеться в доповіді Fitch про фінансову кризу в єврозоні. "Занепокоєння з приводу можливого розпаду єврозони сильно перебільшене", - зазначив голова аналітичної групи Fitch по суверенних рейтингах Девід Райлі. В агентстві переконані, що ціна дезінтеграції зони євро занадто висока, щоб допустити вихід з валютного союзу хоча б однієї держави.
Втеча з єврозони буде для Греції економічно нераціональною, вважає Fitch, але навіть якщо припустити, що Греція добровільно і за згодою інших країн єврозони повернеться до національної валюти, це створить сумний прецедент, який підірве єдність в єврозоні та послабить ступінь прихильності країн-учасниць своїми зобов'язаннями.
Раніше у вівторок у грецьких ЗМІ з'явилися повідомлення, що місцева влада роздумує про проведення референдуму з питання про вихід країни із зони євро, але в уряді ці повідомлення офіційно спростували.
Деякі економісти вважають, що відмова Афін від євро в даних обставинах була б "найменшим злом". Повернення до драхми, яку уряд міг би девальвувати на свій розсуд, допомогло б підвищити міжнародну конкурентоспроможність грецьких товарів, зробило б країну більш привабливою для іноземних туристів. Інші економісти вказують на катастрофічні наслідки такого кроку - масове вилучення вкладів з банків, втеча капіталу і робочої сили з розореної країни.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас