Польща вперше почала видобуток сланцевого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща вперше почала видобуток сланцевого газу

Енергетика
581
Польська компанія Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) вперше почала технологічне виробництво сланцевого газу, за допомогою якого країна сподівається знизити залежність від імпорту російського газу.
Як вказано в повідомленні польської компанії, на місце видобутку газу для участі в церемонії початку видобутку прибули прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск та члени польського уряду. Символічний газовий факел горить на свердловині Lubocino-1, яка знаходиться на родовищі Вейхерово на польському Помор'ї.
"Початок технологічного виробництва сланцевого газу є не лише важливою віхою для самої компанії, а й для польської економіки в цілому. Початок видобутку сланцевого газу відкриває можливість для подальшої роботи на цьому родовищі, зокрема, комерційного видобутку сланцевого газу, а також підтвердить припущення про великі запаси газу в Польщі", - відзначається в прес-релізі PGNiG.
Тести, проведені після успішної операції з гідророзриву пласта, підтвердили вміст значної кількості сланцевого газу на родовищі Вейхерово. Аналізи газу з силурійського і ордовікського сланців підтвердили його позитивні енергетичні характеристики, відсутність сірководню і низький вміст азоту. Надалі аналіз також покликаний визначити вміст у сланцевому газі вуглеводнів.
В даний час PGNiG готується до горизонтального буріння та гідророзриву на родовищі. Ця робота займе близько року. Після того, як ці процедури будуть завершені, стане можливим початок комерційного виробництва сланцевого газу.
Затверджений план передбачає горизонтальне буріння на свердловині Lubocino-2H, проведення гідророзриву, проведення тестів і визначення потенціалу для видобутку газу.
Якщо всі роботи будуть проводитися у встановлені терміни, то пілотний видобуток сланцевого газу можна буде почати в другій половині 2013 року, а комерційне виробництво буде розпочато вже до 2014 року.
Роботи на родовищі Вейхерово були розпочаті минулого року. Вертикальне буріння на глибині 3,5 кілометра було завершено в березні цього року дочірньою компанією PGNiG - Poszukiwania Nafty i Gazu Pila.
В даний час у PGNiG є 15 дозволів на видобуток сланцевого газу. Компанія також планує придбати додаткові дозволи. Ведеться також робота з початку буріння на родовищі Томашув-Любельський.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас