Український експерт не уявляє, щоб Меркель зайнялася газовим контрактом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український експерт не уявляє, щоб Меркель зайнялася газовим контрактом

Енергетика
327
Екс-представник колишнього Президента України Віктора Ющенка з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що шлях створення тристороннього консорціуму вже був свого часу пройдений і завершився безрезультатно, стверджуючи, що більш доцільною була б організація передачі газу Україні на східному кордоні.
Про це він сказав у коментарі Бі-бі-сі.
Водночас, на думку Соколовського, план організації тристороннього консорціуму - України, Росії та Європейського Союзу - суперечить правилам ЄС щодо створення таких територіальних об'єднань.
"Найбільш ефективним було б створення газовимірювальних станцій на кордоні з Росією, які стоять зараз на західному кордоні України. І тоді через Україну проходив би європейський газ, і Європа з Україною б вирішувала питання транзиту, транзитних ставок і тарифів. Саме такий план був включений в заяву, підписану в 2009 році в Брюсселі. Але не був реалізований", - сказав експерт.
Соколовський додав, що російській стороні вигідно мати нинішній контракт і тому вона навряд чи піде на його зміну. "Ще на початку Незалежності Україна прийняла російську гру щодо перетворення газу з економічної на політичну категорію. Так робили Кравчук, Кучма, Ющенко і зараз Янукович. Хоча важко уявити, щоб, наприклад, канцлер Німеччини Меркель займалася контрактами. Нинішні угоди з Росією були укладені під тиском російської сторони і повинні бути переглянуті. Але Москві це вигідно. Хоча контракт є. Чому "Газпром" повинен йти на його перегляд?", - зазначив він.
За повідомленнями ЗМІ, Янукович на запланованій 24 вересня зустрічі з російським Президентом Дмитром Медведєвим у Москві має намір запропонувати створити тристоронній газотранспортний консорціум за участю Євросоюзу. Це дозволить знизити ціну на газ для України приблизно до 200 доларів за тисячу кубометрів.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас