Україна почала перегляд умов членства в СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна почала перегляд умов членства в СОТ

Казна та Політика
580
Україна, згідно з нормою Всесвітньої торгової організації (СОТ) про можливість раз на три роки переглядати умови членства в СОТ, почала перегляд цих умов. Про це повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров на конференції в Ялті, передає прес-служба Кабінету міністрів.
Азаров підкреслив, що уряд почав розробку нових умов членства України в СОТ, що мають на меті поліпшити позиції України в певних галузях торгівлі. "Зараз настав момент, коли ми можемо почати переговори з СОТ і якісь позиції змінити в інтересах нашої економіки. Ми будемо цим займатися", - зазначив він.
Раніше повідомлялося, що Україна має намір цього року почати переговори про перегляд умов членства в СОТ. Про це йшлося у листі прем'єр-міністра Миколи Азарова чолі Українського союзу промисловців і підприємців, народному депутату Анатолію Кінаху.
У листі наголошується, що в уряді планують до кінця року ініціювати переговори про зміну тарифних зобов'язань України, взятих при вступі до СОТ. Документ є відповіддю на звернення народного депутата про те, що Україні слід скористатися таким правом відповідно до ст. XXVIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі СОТ.
Згідно з цією статтею, члени організації мають право ініціювати переговори про перегляд митних ставок на черговий трирічний термін, що настане з 2012 р. Азаров зазначав, що процедура резервування такого перегляду не вимагає попередніх переговорів з іншими членами СОТ. У той же час такі переговори повинні "базуватися на економічному і політичному аналізі наслідків підвищення ввізних ставок з урахуванням компенсаційних заходів, яких вимагатимуть від України країни-члени СОТ".
Кінах не уточнив, за якими саме товарними групами пропонується переглянути митні ставки. За словами депутата, до таких груп можна віднести продукцію авто- і авіабудування, легкої промисловості , а також ряд продуктів харчування.
8 вересня з проханням почати переговори із СОТ про перегляд митних ставок до уряду звернулися представники Федерації роботодавців, а також ряду галузевих асоціацій. Вони запропонували підвищити імпортні мита на свинину, цукор-сирець, фосфорні добрива, легкові автомобілі.
Варто зазначити, що для подачі заявки в країни реально є не чотири місяці, а кілька тижнів. Заява про переговори має бути подана в період від 6 до 3 місяців до кінця трирічного періоду. Це означає, що в уряду дуже мало часу - всього до 30 вересня, до цієї дати країна повинна визначитися з пропонованими умовами перегляду.
Примітно, що Україна досі узгоджує своє законодавство з нормами СОТ. Так, Кабінет міністрів України пропонує скасувати обов'язкову реєстрацію декларації виробника про відповідність.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас