Клюєв: Україна має намір до середини грудня підготувати документи про асоційоване членство і ЗВТ з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Україна має намір до середини грудня підготувати документи про асоційоване членство і ЗВТ з ЄС

Казна та Політика
326
Україна має намір до середини грудня підготувати і подати основні документи про асоційоване членство та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Про це повідомив під час конференції в Ялті перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми активно ведемо діалог з Європейським союзом, зараз наші експерти перебувають у Брюсселі, і ми фактично в режимі он-лайн ведемо переговори про підписання угоди про асоційоване членство та зону вільної торгівлі. Я сподіваюся, що вже до середини грудня ми основні документи підготуємо і подамо", - сказав Клюєв.
Раніше сьогодні комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в Ялті сказав, що Україна і Європейський Союз досягли значного прогресу в переговорах з підписання угоди про асоціацію і перейшли до фінальної стадії цього процесу. "Досягли багато чого, перейшли на фінальну стадію підписання угоди про асоціацію", - сказав він на зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем. Разом з тим єврокомісар зазначив, що "якість відносин між Україною та Європейським Союзом залежить не тільки від прогресу за столом переговорів".
Нагадаємо, вчора в прямому ефірі 5 каналу в ток-шоу "Республіка" з Ганною Безулик "заступник міністра закордонних справ України, керівник української групи на переговорах з ЄС Павло Климкін заявив, що до кінця року Україна має всі шанси завершити переговори з ЄС щодо Угоди про асоціацію. Климкін зауважив, що майбутня угода - найбільш "амбіційна та інноваційна" з усіх, які будь-коли ЄС мав з третьою країною.
Відзначимо, раніше Європарламент відклав розгляд українського питання на 16 листопада. Така дата була оприлюднена на сайті Європейського парламенту. Перед цим розгляд резолюції планувався на 26-29 вересня цього року.
13 вересня директор департаменту політики та безпеки МЗС України Василь Філіпчук заявив, що МЗС України сподівається, що переговори з Євросоюзом щодо угоди про асоціацію буде завершено в жовтні.
Також прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров повідомив, що угоди з Євросоюзом про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) будуть підписані до кінця року.
Того ж дня урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив, що ключові моменти щодо Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС можуть погодити вже до кінця наступного тижня. Глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра у відповідь на це повідомив, що про конкретний термін підписання угоди про ЗВТ говорити поки рано.
Раніше в своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна" Президент України Віктор Янукович зазначив, що Україна може стати членом ЄС через десять років. У статті в тому ж виданні 20 серпня голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу писав, що Європейський Союз має намір, як і раніше, підтримувати реформаторські зусилля уряду України та її громадян. Успіхи в політиці та економіці країни, досягнуті за 20 років незалежності, будуть зафіксовані в новій амбіційній угоді про асоціацію, що включає поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі.
22 квітня Президент України Віктор Янукович затвердив національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
Зазначимо, Верховна Рада (ВР) України 5 квітня прийняла за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною та Європейським Союзом у візовій сфері".
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас