Європейські банки недостатньо капіталізовані, вважає Гордон Браун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки недостатньо капіталізовані, вважає Гордон Браун

Казна та Політика
128
Європейські банки недостатньо капіталізовані, і боргова криза є більш серйозною для регіону, ніж криза 2008 року, з урахуванням фінансових проблем держав, вважає колишній прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун.
"Банки Європи значною мірою недокапіталізовані, - заявив він, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Даляні. - Зараз ми спостерігаємо і проблеми банків, і боргові проблеми держав, що виникли частково через те, що країни взяли на себе відповідальність за зобов'язання фінансових компаній".
"У 2008 році уряди могли здійснювати інтервенції, щоб вирішити проблеми банків, - цитує слова Брауна агентство Bloomberg. - У 2011 році банки продовжують зазнавати труднощів, але тепер проблеми мають і самі держави".
Обережність інвесторів щодо європейської боргової кризи призвела до підвищення вартості запозичень для банків і падіння котирувань акцій фінкомпаній в цьому місяці. Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер оголосив про об'єднання зусиль з найбільшими світовими центробанками з забезпечення банків Європи доларовою ліквідністю.
За словами Брауна, дії ЄЦБ дають короткострокове рішення, проте потрібна додаткова допомога.
Обсягу Європейського механізму фінансової стабільності (European Financial Stability Mechanism, EFSM) недостатньо, вважає Г.Браун. "Потрібно набагато більше ресурсів", включаючи кошти Міжнародного валютного фонду (МВФ) і кредиторів, у тому числі Китаю, відзначає він.
"Європейська криза наближається до ключового моменту, - заявив Браун. - Єврозона не зможе вижити в нинішньому вигляді, їй необхідні суттєві реформи".
Перший пакет фінансової допомоги в рамках європейської боргової кризи був схвалений для Греції 3 травня 2010 р., його обсяг склав 100 млрд євро, 80 млрд євро з яких припало на країни єврозони, 30 млрд євро - на МВФ.
Другий пакет - Європейський механізм фінансової стабілізації (European Financial Stabilization Mechanism, EFSM) обсягом 60 млрд євро управляється Єврокомісією. Третій пакет - Європейський фонд фінансової стабільності (European Financial Stability Facility, EFSF) був створений для кредитування країн єврозони, крім Греції, його обсяг становить до 440 млрд євро, 250 млрд євро з яких забезпечує МВФ. І EFSM, і EFSF були погоджені радою міністрів економіки та фінансів Європейського союзу (ECOFIN) 8-9 травня минулого року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас