Ймовірність рецесії в США зросла до 33% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ймовірність рецесії в США зросла до 33%

Казна та Політика
689
Провідні економісти оцінюють імовірність настання нової рецесії в США протягом наступних 12 місяців на рівні 33% і сумніваються, що Федеральний резерв може якимось чином змінити цю ситуацію, свідчить опитування The Wall Street Journal.
На думку аналітиків, опитаних газетою, існує 15-відсоткова ймовірність, що економіка США вже вступила в рецесію.
Нинішня оцінка ймовірності нової рецесії в США є найвищою з часу виходу країни з попереднього спаду, крім того, вона на 4 в.п. вища рівня, зафіксованого попереднім, серпневим опитуванням.
Напруженість в економіці збільшилася на тлі паніки на фінансових ринках, невпевненого підйому ринку праці США і сумнівів у стабільності економіки єврозони.
"Є відчуття нової рецесії", - зазначає Барт ван Арк, головний економіст дослідницької організації Conference Board, яка оцінює ймовірність нової рецесії в економіці США в 45%.
З 1988 року, щоразу, коли оцінка ймовірності рецесії Conference Board перевищувала 40%, починався черговий економічний спад.
"Американські споживачі зовсім і не вважали, що економіка США вже вийшла з рецесії", - говорить Б. ван Арк.
Експерти, опитані WSJ, вважають, що Федеральна резервна система (ФРС) оголосить про нові заходи стимулювання економіки на засіданні, яке відбудеться наступного тижня, проте сумніваються в тому, що очікувані кроки підштовхнуть економіку до зростання.
"Безумовно, ФРС зробить один або більше крок у плані нестандартних заходів монетарної політики", - відзначає економіст Decision Economics Аллен Сінай.
Економісти, які брали участь в опитуванні газети, вважають найбільш ймовірним, що Федеральний резерв вдасться до такого заходу, як заміна короткострокових US Treasuries у своєму портфелі на держоблігації з більш тривалим терміном обігу. Ця програма, відома як Operation Twist, дозволить скоротити довгострокові відсоткові ставки, імовірність її застосування оцінюється інвесторами в 64%.
Ймовірність того, що ФРС вдасться до зниження ставок по надлишкових резервах банків у ЦБ або взагалі скасує нарахування відсотків у цьому випадку, оцінюється аналітиками в 33%. Цей крок буде стимулювати збільшення банками обсягів кредитування.
Інші варіанти, серед яких уточнення Центробанком прогнозів для інфляції та безробіття, а також запуск нової програми викупу активів, вважаються менш імовірними - близько 25%.
Більшість економістів зазначають, що застосування трьох кроків одночасно - використання Operation Twist, зміна ставок по резервах банків у ЦБ, а також встановлення більш чітких цільових показників - може надати лише незначний вплив на економіку.
22 з 50 опитаних експертів вважають, що додатковий викуп активів міг би зробити деякий або навіть значний вплив на економіку, 19 осіб вважають, що ефект буде незначним, 9 очікують негативних наслідків.
На тлі цих негативних очікувань, економісти знизили прогноз зростання ВВП США наступного року до менш ніж 2,5%. Згідно з їхніми оцінками, число робочих місць в американській економіці буде в середньому збільшуватися лише на 125 тис. на місяць в 2012 році (серпневий прогноз оцінював зростання числа робочих місць в 148 тис. на місяць).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас