Україна пройшла повз мережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пройшла повз мережі

Енергетика
573
Молдова вирішила самостійно, а не в партнерстві з Україною як обговорювалося раніше, вступити в організацію ENTSO-E, що дозволяє їй інтегрувати енергосистему в європейську мережу.
Експерти вважають, що підключитися до великих енергосистем було легше спільно через схожість наших електромереж, побудованих за часів СРСР. Крім того Молдова ризикує втратити великого постачальника електроенергії у вигляді України, попереджають вони.
Про можливість входження Молдови в ENTSO-E окремо від України вчора заявив заступник міністра економіки країни Іларіон Попа. Це питання він обговорював з президентом Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Філіпом Майстадом в кінці минулого тижня. У травні 2006 року була подана спільна заявка Молдови і України про приєднання їх енергосистем до синхронної зони Генеральної асамблеї об'єднаної енергосистеми Європи (UCTE). У 2009 році організація UCTE, разом з іншими великими об'єднаннями, увійшла до складу асоціації ENTSO-E зі збереженням усіх зобов'язань і договорів, укладених раніше. Відтоді український проект входить в регіональну групу Project Group Ukraine/Moldova організації ENTSO-E.
ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) - загальноєвропейська мережа, яка об'єднує системних операторів передачі електрики майже з усіх країн Європи. Головне завдання організації - забезпечення енергетичної безпеки та задоволення потреб внутрішнього європейського енергетичного ринку.
Підготувати електроенергетичну систему Молдові для самостійного підключення до ENTSO-E можливо протягом 3-5 років. "У разі ж спільного підключення з Україною це може затягнутися на 15-20 років", - заявив Попа. За його словами, щоб приєднатися до ENTSO-E Молдова повинна виконати певні умови. "Головна з них - відновлення і модернізація енергосистеми країни, технічний стан якої не відповідає вимогам магістральних мереж ЄС", - пояснив заступник міністра. Не менш важливим, за його словами, є будівництво високовольтної лінії електропередач Бельци-Сучава, яка полегшить процес приєднання до ENTSO-E, об'єднавши електричні мережі Румунії та Молдови. "Кошти на проведення ЛЕП Бельци-Сучава розміром 35 млн євро має намір виділити Європейський банк реконструкції та розвитку", - зазначив він.
У Міненерго України заявили, що будуть коментувати заяви молдовської сторони тільки після офіційних рішень. Втім, аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква зазначає, що термін інтеграції України в систему приблизно такий як у Молдови - близько 5 років. "Україна і Молдова мають схожі енергосистеми, який дісталися їм у спадок від СРСР. Тому подача спільної заявки з їх боку була логічною", - відзначає він.
Бажання уряду Молдови прискорити процес інтеграції в європейську енергомережу може позбавити країну транзитного співробітництва зі східноєвропейськими країнами, в тому числі з Україною, вважає експерт в області енергетики інституту розвитку та соціальних ініціатив IDIS Viitorul Іон Мунтян. "Для інтеграції Молдови дійсно потрібно менше часу, оскільки територія країни у багато разів менша за українську. Але в разі спільної інтеграції Молдова швидше почне здійснювати транзитні поставки між Україною і ЄС", - відзначає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас