Вибірковий бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибірковий бюджет

Казна та Політика
690
14 вересня були оприлюднені деталі проекту державного бюджету на 2012 рік. Після "бюджету виживання" (2010) і "бюджету стабілізації" (2011) настає черга "бюджету соціального розвитку" (2012). Ще б пак - адже рік виборів...
Передвиборчий бюджет
14 вересня проект державного бюджету затвердили у Кабінеті міністрів. Судячи з тієї інформації, що потрапила в ЗМІ, бюджет досить суперечливий. З одного боку, урізуються витрати практично всього адміністративного апарату держави. Так, український уряд отримає на 50% менше грошей, ніж у 2011 році. "Витрати на утримання Кабінету міністрів в 2012 р. будуть скорочені на 50%", - пообіцяв міністр фінансів Федір Ярошенко. З іншого боку - підвищуються соціальні витрати. Так, згідно з повідомленням Ярошенка, уряд спільно з профспілками прийняв рішення про підвищення з грудня 2012 року прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на 14% до 1,09 тисячі гривень. "Крім того, у проекті бюджету на 2012 рік передбачені додаткові ресурси бюджету для вирішення питань соціального характеру, які спрямовуються, в першу чергу, на впровадження нових розмірів мінімальної заробітної плати, підвищення окладів працівникам бюджетних установ - всього 16,2 мільярда гривень", - пояснив Ярошенко.
На благі цілі збільшення допомоги сім'ям з дітьми передбачено 3,8 мільярда гривень, на збільшення пільг і субсидій на оплату ЖКП і компенсацій за пільговий проїзд - 1,1 мільярда гривень, виплати винагород жінкам, яким присвоєно почесне звання мати-героїня - на 300 мільйонів гривень, встановлення надбавки в розмірі 20% від посадового окладу педагогічним працівникам. Пощастить не тільки викладачам. "Розмір посадового окладу працівників першого тарифного розряду тарифної сітки збільшиться на 25,5%, середня заробітна плата, наприклад, завідувача дошкільного навчального закладу в 2012 році проти 2011 зросте на 847 гривень, або на 35%, вчителя вищої категорії - на 614 гривень, тобто на 25%, лікаря хірурга вищої категорії стаціонарного лікування на 30%, тобто на 861 гривню, дільничного лікаря-терапевта вищої категорії - на 804 гривні, і фельдшера вищої категорії на 504 гривні", - пообіцяв прем'єр-міністр України Микола Азаров. Крім того, за словами голови Мінфіну, додаткові кошти передбачені на збільшення витрат на комунальні послуги та енергоносії - близько 2 мільярдів гривень, і на виплату допомоги на оздоровлення медичним та фармацевтичним працівникам державних і комунальних підприємств - 1,6 мільярда гривень. В цілому ж, за словами Ярошенка, витрати на оплату праці працівників бюджетної сфери збільшаться на 12% тобто досягнуть показника в 169,4 мільярда гривень.
Атракціон такої небаченої щедрості від уряду "регіоналів" на перший погляд може здивувати. Адже раніше глава уряду закликав затягнути пояси і "перестати скиглити і взятися за лопати". Тим більше і прем'єр-міністр України, і президент не раз стверджували - найближчі кілька років будуть дуже тяжкими, адже Україні необхідно віддати борги, "накопичені попередниками". Тим більше, деякі економісти кажуть, що наша країна, та й весь світ загалом ще не відновився після кризи 2008 року. Нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман стверджує: ситуація зі світовою економікою поки ще дуже погана. "Починається усвідомлення того, що політика посиленого скорочення бюджетного дефіциту насправді лише гальмує економіку - як у США, так і в Європі. До того ж європейська боргова криза лише продовжує поглиблюватися і тепер зачіпає таких великих гравців, як Іспанія та Італія. Тож песимістичні оцінки подій зовсім не безпідставні", - говорить учений. Між тим, за прогнозами аналітиків, європейські банки через кризу єврозони виведуть свої активи з України вже в цьому році. Та й короткостроковий кредит ВТБ в 2012 році потрібно буде остаточно погасити.
Так чому ж в уряді витрачають гроші так неекономно? Відповідь проста - вибори. Варто звернути увагу на те, що той же прожитковий мінімум і мінімальна зарплата піднімуться з грудня 2012 р. Тобто після виборів. Таким чином, "регіонали" можуть сказати: "Не виберете нас, ми не зможемо завершити реформи і збільшити мінімальні зарплати". Крім того, мотивуються на користь ПР і бюджетники і пенсіонери, яким навіть маленьке підвищення зарплати і пенсії в сьогоднішніх нестабільних умовах - благо.
Газова сторона бюджету
Крім збільшення соціальних витрат в уряді вирішили потурбуватися і газовою сферою. Тарифи на ЖКГ, що залежать від ціни на "блакитне паливо", стали для українців воістину "головним болем". Проте "рідна партія і уряд" і тут подумали про "пересічного українця". "Що стосується цін на газ для населення, ми зараз ведемо переговори (з МВФ) для того, щоб залишити ціну на газ на тому рівні, який зараз є", - сказав перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв. При цьому, в новому бюджеті ціна газу передбачається в розмірі 414-416 доларів за тисячу кубометрів. За словами Клюєва, така ціна розраховується за формулою, що містяться в контракті, підписаному екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко в 2009 році.
Для того, щоб зберегти ціни на газ для населення на нинішньому рівні, уряд України планує зменшити внутрішнє споживання газу і промисловості і комунальному господарстві на 3-4% за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій та заміщення природного газу іншими енергоносіями. За словами віце-прем'єра, наступного року прогнозується нарощення обсягів видобутку власних енергоносіїв. У першу чергу, таке зростання буде зумовлене зростанням виробництва готової вугільної продукції, що пов'язано зі збільшенням попиту на вугільну продукцію. Втім, український народ вже не чекає милості від влади і сам намагається знайти горезвісні альтернативні джерела енергії.
Уряд зайшов настільки далеко, що пообіцяв, що газ подорожчає тільки для промисловості. Адже вона використовує здебільшого імпортний газ. Тобто фактично з підвищенням цін зіткнуться "спонсори" "регіоналів". Однак в умовах наростання соціальної напруги їм доведеться з цим змиритися. Адже якщо не спустити в народу пар зараз, в майбутньому це загрожує соціальними потрясіннями.
Однак за всіма розмовами про дбайливого використання ресурсів, особливо в енергетичній сфері, звертає на себе увагу підвищення статутних фондів НАК "Нафтогаз України". Компанія, яка за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова повинна бути розформована, отримає додаткові 12 мільярдів гривень. "Буде 12 мільярдів гривень до капіталізація "Нафтогазу" через випуск облігацій внутрішньої державної позики", - пояснив Ярошенко.
Загалом, урядові ініціативи в будь-якому випадку будуть значним навантаженням для української економіки. Але останнє слово за парламентом, який ще може внести свої корективи в головний фінансовий документ країни на 2012 рік. Тим більше, що Янукович вже напучував депутатів на "творчий підхід" до розгляду головного кошторису країни.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас