Найбільший швейцарський банк UBS одержав збитків на суму 2 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший швейцарський банк UBS одержав збитків на суму 2 млрд доларів

Казна та Політика
549
Найбільший швейцарський банк UBS одержав збитків на суму 2 млрд доларів через несанкціоновані торгові операції, які трейдер фінансової організації здійснив в інвестиційному підрозділі банку, повідомляє Business.FM.
У результаті банк може завершити III квартал 2011 року зі збитком, говориться в повідомленні UBS. Банк завершив II квартал з прибутком в 874 млн євро.
Співробітники департаменту власної безпеки банку проводять розслідування. На першому етапі воно показало, що фінансові вкладення клієнтів банку не постраждали від дій трейдера.
Незважаючи на це новина налякала власників акцій UBS. В результаті на відкритті торгів на швейцарській біржі котирування обвалилися на 8%.
Нагадаємо, найвідоміший скандал такого роду у світовій банківській історії відбувся в найбільшому банку Франції Societe Generale. Створена в 1864 році фінансова організація зазнала збитків на 4,9 млрд євро (7,2 млрд доларів за курсом січня 2008 року, коли відбувся скандал) в результаті незаконних операцій з ф'ючерсів на індекси європейського ринку акцій, укладених її штатним трейдером Жеромом Кервьєлем.
Збитки розкрилися в січні 2008 року. Кервьєль відкривав позиції на загальну суму 50 млрд євро протягом 2007 року, з'ясували слідчі. Societe Generale зазнав збитків на 4,9 млрд євро, коли спішно закрив ці позиції (тобто продав ф'ючерси), дізнавшись про дії трейдера. Банк звинуватив Кервьєля, зокрема, в шахрайстві і підробці документів
У жовтні 2010 року Кервьєль був засуджений судом до 5 років позбавлення волі (з двома умовними, які він відсидів під час слідства), довічної заборони на роботу у фінансових компаніях і виплату 5 млрд євро на користь Societe Generale. Адвокат трейдера заявив про намір подати апеляцію на вердикт, який він назвав безпрецедентним.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас