В Україні вдвічі більше мільйонерів, ніж знає податкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вдвічі більше мільйонерів, ніж знає податкова

Казна та Політика
635
Більше половини українських мільйонерів не декларують свої високі доходи, залишаючись в "тіні". Таку думку висловили журналу WeeklyUA економічні експерти і самі бізнесмени.
Так, на думку директора економічних програм Центру імені Разумкова Василя Юрчишина, не декларують свої високі доходи приблизно стільки ж українців, скільки роблять це. "Вважається, що 50% економіки країни перебуває в тіні. Я думаю, такий же коефіцієнт зберігається для багатьох показників нашої економіки, включаючи кількість мільйонерів", - зазначив експерт.
У колишнього міністра економіки України, народного депутата Сергія Терьохіна свої підрахунки. Він вважає, що якби всі громадяни України були чесними перед податковою службою, кількість мільйонерів у країні зросла б мінімум в 2-3 рази - тобто, до 15-20 тис. чоловік.
Представники бізнесу менш оптимістичні у своїх оцінках. Київський бізнесмен Гарі Корогодський вважає, що свої доходи розкривають не більше 30% підприємців.
"Як законослухняний бізнесмен, я щорічно декларую свої заробітки, мені приховувати нема чого - я з цих грошей плачу високі податки. І мої знайомі в більшості своїй надходять так само. Але правда і те, що далеко не всі українські бізнесмени показують свої доходи, до п'ятдесяти відсотків їх кількість не дотягує", - зазначив він.
Сергій Терьохін вважає, щоб вивести тіньових мільйонерів на світло, потрібно змінювати закони. У першу чергу, на його думку, необхідно позбавити бізнесменів стимулів виводити свої доходи за кордон, уникаючи оподаткування.
"Всі доходи, що отримані за кордоном, повинні обкладатися в країні", - вважає економіст. Одночасно необхідно знижувати податки. Інакше ситуацію не виправити.
Нагадаємо, за даними Державної податкової служби, за підсумками деклараційної кампанії за 2010 рік в Україну офіційно зареєстровано 7311 осіб з доходом вище 1 млн. грн. У порівнянні з минулим роком їх кількість зросла на 18%.
Географія проживання заможних громадян точно збігається з рівнем економічного розвитку регіонів країни. Найбільше офіційних мільйонерів проживає в столиці - 894.
Далі йдуть східні регіони, де розташовуються флагмани української економіки - найбільші металургійні, енергетичні та машинобудівні підприємства країни, а також відносно високо розвинений бізнес. Наприклад, у Дніпропетровській області співробітники податкової нарахували 681 мільйонера, в Донецькій - 524.
Примітно, що за минулий рік в Донецькій області кількість заможних людей зросла найбільше - в 1,5 рази. Експерти пов'язують це з тим, що частина новоявлених мільйонерів отримала крісла у столичних кабінетах, і в зв'язку з цим змушена була розсекретити свої доходи.
Разом з тим найменша кількість мільйонерів зафіксована в центральних і західних областях, які традиційно плентаються в кінці економічних рейтингів. Так, на Буковині людей з семизначним доходом проживає в 10 разів менше, ніж, наприклад, у столиці. Низькі показники також у Чернігівській та Кіровоградській областях. Тут в середньому 10 осіб, доходи яких за минулий рік перевищили мільйон, на 100 тис. населення проти 32 в Києві.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас