ЄК прогнозує сповільнення зростання економіки єврозони в другій половині 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК прогнозує сповільнення зростання економіки єврозони в другій половині 2011 р.

Валюта
250
До кінця 2011 р. зростання економіки зони євро практично зупиниться на тлі сповільнення відновлення світової економіки і скорочення споживання та інвестицій домогосподарствами. Річне зростання складе 1,6%, як і очікувалося раніше. Така перспектива розвитку економіки валютного блоку визначена в проміжному економічному прогнозі Єврокомісії. Таким чином, вона збігається з оцінками Європейського Центробанку (ЄЦБ), аналітики якого чекають, що показник складе 1,4-1,8%.
На думку експертів, ВВП Німеччини - провідної економіки ЄС - зросте на 2,9% за підсумками поточного року (проти наведеного раніше прогнозу в 2,6%). При цьому темпи відновлення економік Франції, Італії та Нідерландів сповільняться і складуть 1,6%, 0,7% і 1,7% відповідно. Зростання ВВП Іспанії прогнозується на рівні 0,8%.
Інфляція в країнах валютного блоку очікується на рівні 2,5% за підсумками 2011 р. (ЄЦБ прогнозує, що показник складе 2,5-2,7%). У Німеччині, Іспанії, Франції, Італії та Нідерландах зростання споживчих цін прогнозується на рівні 2,3%, 2,9%, 2,1%, 2,6% і 2,5% відповідно.
Для 27 країн ЄС прогноз зростання ВВП становить 1,7%, інфляції - 2,9%.
"Прогноз для європейської економіки погіршився. Відновлення від фінансової кризи йде повільно і нерівномірно, - зазначив єврокомісар з монетарної та економічної політики Оллі Рен. - Економіка ЄС страждає через складні зовнішні умови, внутрішній попит залишається на низькому рівні. Суверенна боргова криза загострюється, а паніка на фінансових ринках тягне вниз реальний сектор ". За його словами, для відновлення економіки зони євро необхідно забезпечити фінансову стабільність і збалансувати національні бюджети "Для цього необхідно послідовно проводити політику диференційованої бюджетної консолідації, яка би сприяла економічному зростанню, і підтримувати фінансову стабільність. При цьому структурні реформи зараз як і раніше більш важливі, ніж будь-коли, для забезпечення потенціалу майбутнього зростання", - констатував Рен.
Вчора Глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що виступає за підтримку всіма 17 країнами-членами єврозони випуску єдиних довгострокових облігацій - в спробі не допустити розширення боргової кризи в Європі. Нинішню нестабільну ситуацію в Греції, Португалії, Іспанії, Ірландії, а також ризики, пов'язані з нею, Баррозу назвав "найсерйознішим викликом покоління". На підтримку випуску спільних бондів раніше висловилися міністр фінансів Італії Джуліо Тремонті і американський фінансист Джордж Сорос.
Нагадаємо, 30 серпня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Ratings Services (S&P) заявило, що економіка єврозони уникне повторної рецесії, хоча гальмування економічного зростання в регіоні підвищує ймовірність негативного сценарію.
Разом з тим в S&P відзначали, що темпи економічного зростання в єврозоні будуть залежати від рівня внутрішнього споживчого попиту, на який, серед іншого, впливає високий рівень безробіття.
Рейтингове агентство скоротило свій прогноз щодо економічного зростання зони євро до 1,7% у 2011р. і до 1,5% - у 2012р. проти 1,9% і 1,8% зростання, що прогнозувався в липні ц.р.
Нагадаємо, в II кварталі 2011р. зростання ВВП єврозони склало всього лише 0,2% щодо попереднього кварталу, тоді як в I кварталі ц.р. зростання показника склало 0,8%.
Раніше Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз зростання економік США і єврозони і закликав монетарну владу регіонів бути готовими до дій з пом'якшення монетарної політики. Повідомлялося, що економіка єврозони зросте в поточному році на 1,9%, що нижче попередньої оцінки в 2,0%. У 2012 році економіка зони обігу єдиної валюти розшириться на 1,4%, що також менше від попереднього прогнозу на 1,7%.
Раніше повідомлялося, що глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше вважає, що помірне зростання економіки зони євро продовжиться в найближчому майбутньому, а інфляція в наступні місяці буде вище цільового значення в 2%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас