Китай стає "тихою гаванню" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай стає "тихою гаванню"

Валюта
1425
Юань - єдина валюта країн, що розвиваються, яка зміцнилася до долара в поточному кварталі, а облігації, номіновані в юанях, у Гонконзі - єдині внутрішні бонди серед країн БРІК, які забезпечують позитивну прибутковість, передає агентство Bloomberg. Продажі боргових зобов'язань, номінованих в юанях, в 2011 році потроїлися, а кількість нових кредитів в Китаї в серпні знову пішла в ріст після липневого зниження.
Італія, чиї борги перевищують зобов'язання Іспанії, Греції, Ірландії та Португалії разом узяті, змушена була шукати підтримки у Китаю для розміщення своїх держоблігацій.
Китайський ринок виявився досить стійким тоді, коли світовий фондовий ринок втратив у середньому 13% з початку серпня - на цей місяць припали дебати з приводу стелі держборгу США, загострення європейської боргової кризи і уповільнення світової економіки. Експорт з Китаю виріс більше за очікуваний на 24,5% в серпні в порівнянні з серпнем-2010. Прямі іноземні інвестиції в Китай збільшилися на 8,3 млрд доларів в липні, склавши з початку року 69,2 млрд доларів.
Китай став країною "з повністю відкритою ринковою економікою", стверджує прем'єр Держради КНР Вень Цзябао на церемонії відкриття форуму "Літній Давос-2011" в Даляні, передає агентство "Сіньхуа". Вень Цзябао пообіцяв, що Китай продовжить здійснювати реформи для подолання фінансових труднощів, зміцнювати внутрішній попит і продовжувати стратегію, спрямовану на ще більшу відкритість економіки зовнішніх ринків.
Номіновані в юанях, випущені в Гонконзі і доступні для іноземних інвесторів облігації принесли 0,8% для інвесторів, що залучають доларове фондування, за поточний квартал в порівнянні зі збитками в 7,4% для облігацій в бразильських реалах, 7,1% для рублевих бондів і 4,8% для облігацій в індійських рупіях, за даними HSBC Holdings і JPMorgan Chase & Co.
"Юань залишався стабільним відносно долара під час всесвітньої кризи 2008 року і початку 2009-го, тоді коли більшість інших азійських валют різко впали, - заявив агентству глава відділу по операціях з інструментами з фіксованою прибутковістю UOB Asset Management Цзя Цзе Черн. - Високоякісні облігації в юанях і квазідержавні юаневі облігації (зобов'язання, випущені Банком сільськогосподарського розвитку Китаю, Китайським банком розвитку та Експортно-імпортним банком Китаю) залишатимуться стійкими".
Юань зміцнився на 1% до долара з кінця червня, тоді коли рупія подешевшала за цей час на 6,6%, рубль - на 8,2%, реал - на 8,3%. У 2009 році юань втратив менше 0,1%, а в 2008-му - зміцнився на 7%. Як вважає експерт UOB Asset Management, юань зараз - одна з найбільш недооцінених азійських валют при тому, що влада КНР, швидше за все, дозволить їй зміцнитися для стримування інфляції. У серпні зростання споживчих цін у Китаї складе 6,2% рік до року після зростання на 6,5% в липні.
Юань до кінця цього року може зміцнитися ще на 1,6% до 6,3 юаня за долар, за середнім прогнозом 23 економістів, опитаних Bloomberg News.
"Пара долар США/юань збереже підвищувальний тренд, тому що місцева влада використовує юань для боротьби з інфляційними ризиками і для повільного ребалансування економіки в бік внутрішнього попиту. За меншої ліквідності та доступності юань може бути гранично безпечною гаванню сьогодні, крім золота", - вважає і головний стратег з ринків J. P. Morgan Asset Management Ребекка Паттерсон.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас