Грузія скоротить частку держави в національній нафтогазовій компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія скоротить частку держави в національній нафтогазовій компанії

Енергетика
83
Влада Грузії вирішила в законодавчому порядку скоротити частку державної участі в національній нафтогазовій компанії країни.
За інформацією парламенту, зміни до закону "Про нафту і газ" вводяться з ініціативи законодавчого органу.
Досі, згідно з чинним законодавством, державі має належати 75% акцій нафтогазової компанії, а за новим законом "державі буде гарантовано більше 50% участі". Відповідно, якщо досі Грузія мала право вивести на міжнародні біржі лише 25% акцій, то з набранням чинності нового закону вона зможе продати до 49%. Тобто, пояснили в парламенті, контрольний пакет в стратегічно важливих об'єктах Грузії, включаючи магістральний газопровід, залишиться за державою.
Опозиційні партії, зауважує РосБізнесКонсалтинг, виступили проти відчуження магістрального газопроводу і залізниці країни - вони побоюються, що ці об'єкти потраплять у руки російської держави, яка і раніше претендувала на їх придбання. За твердженням Націонал-демократичної партії Грузії, газопроводом вже зацікавилися у Вірменії, Азербайджані та Росії. "Якщо і продавати акції, то тільки місцевим, грузинським інвесторам", - заявили в партії.
За словами одного з лідерів "Вільних демократів", уряд вирішив продати акції газопроводу і залізниці для поповнення бюджету країни.
"Зараз не час продажу навіть малої частини акцій цих об'єктів. Небезпека полягає в тому, що отримати їх хочуть передусім сусідні країни, що не входить в інтереси населення Грузії", - сказав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас