ФРН і Франція намагаються переконати ринки в неминучості дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРН і Франція намагаються переконати ринки в неминучості дефолту Греції

Казна та Політика
869
Президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер ФРН Ангела Меркель проведуть у середу ввечері відео-конференцію з грецьким прем'єром Георгіосом Папандреу, повідомили у вівторок французькі офіційні особи.
Лідери провідних країн Європи висловили свою підтримку зусиллям Афін з реформування грецької економіки та зниження бюджетного дефіциту, сказав Financial Times високопоставлений чиновник. Саркозі та Меркель закличуть також Папандреу виконати зобов'язання перед кредиторами, щоб отримати наступний транш фінансової допомоги, необхідної для запобігання дефолту.
Франція, пише The New York Times, наполягає на тому, щоб Німеччина дала більш ясний сигнал, що Європа не допустить подальшого розростання кризи.
У вівторок ввечері Саркозі провів зустріч з головою Євросоюзу Германом ван Ромпеєм, обговоривши з ним європейську боргову кризу.
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер у п'ятницю сам візьме участь у зустрічі міністрів фінансів країн єврозони в польському Вроцлаві.
Досі ЄС із запізненням реагував на розвиток кризи. "Мінфін США розчарований напрямом розвитку європейської боргової кризи і чекає дій, поки нові частини банківської системи не опиняться під ударом і знову настане фінансова криза", - вважають аналітики ING.
Федеральний канцлер Німеччини Меркель сказала у вівторок, що вважає неконтрольований дефолт Греції неприпустимим через ризики поширення кризи на інші країни єврозони.
"Пріоритет зараз полягає в тому, щоб уникнути неконтрольованої неплатоспроможності, оскільки від неї постраждає не лише Греція, і дуже велика небезпека, що в числі постраждалих опиняться якщо не всі, то, принаймні, кілька інших країн єврозони", - цитує агентство Bloomberg виступ Меркель.
"Я максимально прояснила свою позицію: необхідно зробити все, щоб підтримати цілісність єврозони політичними методами, оскільки в іншому випадку ми дуже швидко зіткнемося з ефектом доміно", - сказала глава німецького уряду.
Раніше декілька представників коаліційного уряду Німеччини говорили про необхідність розглянути варіант, при якому Греція оголошує дефолт і виходить з єврозони. Проте сама Меркель не вважає цей шлях правильним.
"Всі повинні ретельно зважувати свої слова. Нам не потрібно сум'яття на фінансових ринках. Невизначеність і так занадто велика", - вважає канцлер.
Франція і Німеччина добиваються реалізації рішень саміту ЄС щодо нового пакету допомоги Греції. Однак ці рішення ще мають бути ратифіковані парламентами країн єврозони. Крім того, має бути вирішено питання щодо участі в допомозі приватних кредиторів.
Тим часом міністр фінансів Нідерландів Ян Кеес де Ягер сказав, що його відомство вивчає можливі наслідки дефолту Греції. "Ми в даний час готуємося до різних сценаріїв і шокових наслідків", - сказав він.
Ринок, якщо судити з цін на грецькі активи, вже майже впевнений у неминучості дефолту Греції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас