Експерт: Постачання туркменського газу вигідні Україні тільки в обхід Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Постачання туркменського газу вигідні Україні тільки в обхід Росії

Енергетика
634
Поставки туркменського газу стануть для України дійсно вигідними тільки в тому випадку, якщо його прокачування буде здійснюватися по альтернативному російській газотранспортній системі газопроводу.
Як передає джерело, таку думку висловив журналістам незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, коментуючи переговори Президента України Віктора Януковича з його туркменським колегою Гурбангули Бердиммухамедовим, які пройшли 12-13 вересня в Ашгабаді.На сьогоднішній день єдиним варіантом прокачування туркменського газу в Україну є російська газотранспортна система.
За словами експерта, на сьогоднішній день єдиним варіантом прокачування туркменського газу в Україну є російська газотранспортна система. "Однак російська сторона, як і раніше, не зацікавлена ​​в транзиті туркменського газу через свою трубу, а виключно (зацікавлена) в його закупівлі безпосередньо у Туркменістану з подальшим перепродажем до Європи, в тому числі і в Україну. Зрозуміло, що ціну газу в такому випадку буде встановлювати Росія, і вона навряд чи буде для України нижчою за нинішню", - зазначив експерт.
Єдиним, на його думку, компромісним варіантом у цьому випадку може стати міксування туркменського і російського газу в російській ГТС, що теоретично може трохи знизити ціну газу для України. "За такою схемою Україна вже працювала з "Газпромом". Однак тут слід побоюватися виникнення посередницьких структур типу "РосУкрЕнерго", які будуть паразитувати на українському газовому ринку", - припустив Нарбут.
У цьому зв'язку він вважає єдино вигідним для України варіантом прокачування газу через альтернативні російській ГТС маршрути.
"Туркменістан вже почав будівництво газопроводу "Схід-Захід", який зв'яже найбільше туркменське родовище природного газу з узбережжям Каспійського моря (будівництво газопроводу планується завершити в 2015 році). Потенціал цього проекту дійсно великий, але він реалізується лише в тому випадку, якщо буде прокладений газопровід по дну Каспійського моря з подальшим його приєднанням або до газопроводу Баку-Джейхан, або до окремого газопроводу, який пройде по території Азербайджану, Грузії, а потім по дну Чорного моря до узбережжя України. Інтерес до подібних проектів є і в Євросоюзі, який може стати інвестором будівництва газопроводу, що сполучає туркменські родовища з країнами ЄС", - сказав Нарбут.
Однак, за його словами, будівництво такого газопроводу займе досить багато часу і навряд чи допоможе Україні в її нинішніх переговорах щодо газу з Росією.
Нагадаємо в ЗМІ з посиланням на джерело в українській делегації, що перебуває в Туркменістані, президент Туркменістану висловив готовність продавати Україні газ по 200 доларів за тис. куб м, але реалізувати це буде можливо не раніше 2015 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас