Росія здивована рішенням ЄС за проектом газопроводу на Каспії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія здивована рішенням ЄС за проектом газопроводу на Каспії

Енергетика
1100
Росія здивована рішенням Ради ЄС про проведення переговорів з Азербайджаном і Туркменістаном про Транскаспійський газопровід, і вважає, що це може ускладнити ситуацію в регіоні, передає РІА "Новини" з посиланням на повідомлення МЗС РФ.
"Наскільки нам відомо, для Євросоюзу це теж перший подібний досвід, і ми здивовані, що його передбачається "поставити" саме на Каспії, на береги якого жодна з держав Євросоюзу не виходить", - говориться в повідомленні.
У документі наголошується, що "спроби втручання в каспійські справи ззовні, тим більш з питань, що є чутливими для членів "каспійської п'ятірки", здатні досить серйозно ускладнити ситуацію в цьому регіоні, що негативно позначитися на п'ятисторонніх переговорах, які ведуться за новим правовим статусом Каспійського моря".
Як стверджує російська сторона, "рішення з таких масштабних проектів повинні ухвалюватись за участю всіх прикаспійських держав".
"Розраховуємо, що Рада Євросоюзу з належною увагою поставиться до позиції Росії та інших держав-учасників "каспійської п'ятірки" і утримається від дій, не узгоджених у відповідному форматі", - наголошується в повідомленні.
Передбачається, що Транскаспійський газопровід з'єднає туркменський і азербайджанський береги Каспію для експорту газу через Азербайджан в європейські країни. По маршруту Тенгіз (Казахстан) - Туркменбаши (Туркменія) - Баку (Азербайджан) - Тбілісі (Грузія) - Ерзурум (Туреччина) планується щорічно транспортувати 20-30 мільярдів кубометрів газу. Вартість проекту оцінюється в 7,9 мільярда євро.
Газопровід на ділянці Баку-Тбілісі-Ерзерум вже функціонує. З приводу морської частини проекту є розбіжності.
Росія та Іран вважають, що питання прокладки трубопроводів по дну Каспійського моря повинні вирішуватися за згодою всіх прикаспійських країн. Азербайджан, Казахстан і Туркменія виходять з того, що це питання може вирішуватися двома сторонами, а не всіма п'ятьма прибережними державами.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас