Інфляція у Великобританії в серпні прискорилася до 4,5% на тлі зростання цін на одяг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії в серпні прискорилася до 4,5% на тлі зростання цін на одяг

Казна та Політика
95
Споживчі ціни у Великобританії виросли в серпні 2011 року до 4,5% у річному вирахуванні в порівнянні з 4,4% у липні, свідчать дані Національного статистичного управління країни.
Офіційні дані збіглися з прогнозом аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Одним з основних факторів посилення інфляції британське статуправління назвало підвищення цін на одяг.
Щодо липня ціни зросли на 0,6%, що також відповідає очікуванням економістів.
Крім того, статуправління повідомило про зростання експорту та імпорту Великобританії в липні до рекорду.
Минулого тижня Банк Англії залишив базову відсоткову ставку на мінімальному рівні за всю історію ЦБ, 0,5% річних, через погіршення економічних умов. ЦБ зробив вибір на користь підтримки економіки, а не зниження темпів інфляції.
Тим часом глава Банку Англії Мервін Кінг у вівторок буде змушений знову направити прем'єр-міністру Девіду Камерону листа, що пояснює, чому темпи зростання споживчих цін перевищують цільовий рівень більш ніж удвічі. Глава британського ЦБ за законом зобов'язаний звітувати перед главою уряду щоразу, коли інфляція перевищує визначений поріг (2%) більш ніж на 1 відсотковий пункт.
"Безумовно Банку Англії вкрай складно схвалювати рішення, враховуючи, що інфляція настільки вища за таргетований рівень. Думаю, інфляцію буде складніше стримати, ніж розраховує ЦБ", - заявив економіст Nomura Holdings Inc. в Лондоні Філіп Раш.
Банк Англії прогнозує прискорення інфляції до 5% найближчими місяцями. Однак аналітики Goldman Sachs і Citi очікують, що до листопада британський Центробанк, тим не менш, збільшить обсяги викупу активів, щоб підтримати економічне зростання.
Показник базової інфляції (Core CPI), не включає в себе ціни на продукти харчування, тютюнові вироби, алкоголь та енергоносії, у серпні піднявся на 3,1%, як і в липні. Аналітики очікували на уповільнення зростання до 3%.
Ціни на одяг підскочили на 3,7% в порівнянні з липнем і на 4% в річному вираженні, що є рекордом для серпня за всю історію спостережень, оскільки це - традиційний місяць розпродажів і вартість одягу та взуття зазвичай знижується, а не росте.
Продукти харчування подорожчали на 6,2% в річному вираженні, комунальні послуги - на 0,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас