Кабмін почав готувати заявку на перегляд тарифних зобов'язань України перед СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін почав готувати заявку на перегляд тарифних зобов'язань України перед СОТ

Казна та Політика
374
Кабінет Міністрів розпочав підготовку до подачі заявки на перегляд тарифних зобов'язань України перед Світовою організацією торгівлі.
Про це Українським Новинам заявив депутат Верховної Ради від Партії регіонів Анатолій Кінах.
Він додав, що прем'єр-міністр Микола Азаров у відповіді на його запит інформував про те, що Україна почала підготовку до подачі заявки.
Депутат підкреслив, що стаття 28 генеральної угоди з тарифів і торгівлі передбачає можливість країни, яка перебуває в складі СОТ більше 3 років, подавати заявки на перегляд своїх тарифних зобов'язань перед організацією та її членами.
При цьому якщо країна не скористається цим правом, то вона втрачає його на трирічний період, причому, згідно з вимогами СОТ, заявку про бажання скористатися цим правом вона повинна подати не пізніше, ніж за три місяці до кінця року.
Депутат зазначив, що Україні необхідно скористатися цим правом як одним з інструментів захисту вітчизняного виробника в умовах збільшення негативного зовнішньоторговельного сальдо.
"Вітчизняні виробники втрачають внутрішній ринок", - зазначив політик.
Депутат підкреслив, що уряду необхідно дотриматися необхідних процедур і подати формальну заявку, а потім вже готувати обґрунтовані і конкретні пропозиції до своїх партнерів в СОТ про те, в яких галузях і яким чином переглядати тарифні зобов'язання країни.
На думку політика, цими галузями можуть стати агропромисловий комплекс, авіабудування, хімічна промисловість і сільськогосподарське машинобудування.
При цьому процедура перегляду тарифних зобов'язань держави має бути одним з пунктів системних заходів влади з підтримки вітчизняного виробника.
Як повідомляло агентство, Федерація роботодавців, представники галузевих асоціацій та вітчизняного бізнесу просять Кабмін дати доручення Міністерству економічного розвитку і торгівлі до 30 вересня забезпечити подачу заяви до секретаріату СОТ щодо перегляду взятих Україною на себе перед СОТ зобов'язань з доступу товарів на внутрішній ринок.
Україна вступила до Світової організації торгівлі 16 травня 2008 року, взявши на себе низку зобов'язань у тарифній політиці щодо лібералізації внутрішнього ринку, у тому числі і щодо мит на імпорт легкових автомобілів (зараз 10%, в 2013 році повинні бути знижені до 5 %).
Протягом січня-липня 2011 сальдо зовнішньої торгівлі товарами погіршилося на 3 372,2 млн доларів до 6 665,8 млн доларів у порівнянні з січнем-липнем 2010 року (у січні-липні 2010 року негативне сальдо склало 3 293, 6 млн доларів).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас