Зурабов: Російські розрахунки газових договорів з Україною могли бути помилковими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зурабов: Російські розрахунки газових договорів з Україною могли бути помилковими

Енергетика
1595
Російські розрахунки газових договорів з Україною могли бути помилковими. Таку думку висловив в інтерв'ю РБК-Україна посол РФ в Україні Михайло Зурабов.
Зурабов відзначив, що в питанні газових контрактів необхідно уважно вивчити правову базу. "Справа в тому, що розірвання подібних контрактів може статися, про що вже й українські керівники, і російські керівники говорили, тільки в судовому порядку. Але тут теж все дуже непросто. Йдеться навіть не про розірвання контрактів як таких. Йдеться про взаємини в енергетичній сфері. Ці взаємини настільки планові та багатогранні, що цінами на газ вони не обмежуються. По-перше, потрібно розуміти, що розгляд такого питання в судових інстанціях абсолютно не виключає того, що рішення буде не винесено на користь українського заявника. І що в позовній заяві українського боку не буде достатніх підстав для того перегляду контрактів. Як я розумію, позиція української сторони у відповідній позовній заяві буде, в першу чергу, в оцінці несправедливості формули ціни на газ і того рівня ціни, яка сьогодні має місце стосовно України. Може з'ясуватися при судовому розгляді, що це не так, оскільки російська сторона, у тому числі - на найвищому політичному рівні, підкреслювала, що і формула ціни, і рівень ціни абсолютно відповідають європейським. Українські колеги мають з цього приводу іншу точку зору. Вони вважають, що ціна на газ для України на 200 дол перевищує ціну для Німеччини та Італії. Ми допускаємо, що розрахунки, які були зроблені експертами, можуть мати неточності", - сказав Зурабов
Відповідаючи на питання, чи допускає Михайло Зурабов, що розрахунки РФ щодо газових контрактів могли бути помилковими, він відповів: "Припускаємо таке".
Зурабов додав, що при пошуку компромісу доведеться зважити всі фактори. "А їх по суті справи три: ціна на газ, обсяг прокачування газу через українську ГТС і обсяг споживання газу Україною за формулою. Коли йдеться вже про три параметри, існує, як мінімум, більше 15 варіантів вирішення, серед яких можна шукати оптимальний. Тому це не тільки питання ціни на газ", - сказав Михайло Зурабов.
Нагадаємо, Україна просить Росію переглянути газовий договір, проте Росія наполягає на тому, що ціна газу справедлива.
Раніше Міністерство закордонних справ Росії заявило, що договори Росії та України щодо газу не потребують "зовнішнього аудиту", а ставити їх під сумнів "неправомірно". Про це йшлося в коментарі МЗС Росії щодо заяви міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського про те, що Єврокомісія могла б взяти участь в аудиті російсько-українських домовленостей у газовій сфері.
Як відзначили в МЗС РФ, відносини між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" в питаннях поставок російського природного газу українським споживачам регулюються чинним контрактом купівлі-продажу природного газу, укладеним 19 січня 2009 року.
Нагадаємо, 2 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідовано, а угоди з "Газпромом" будуть переглянуті. При цьому, за його словами, чинний газовий контракт суперечить міждержавним угодам обох країн.
У відповідь на це глава "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що газові угоди можуть бути переглянуті після злиття "Газпрому" і "Нафтогазу України".
Крім того, раніше прем'єр-міністр Азаров заявляв про можливий розрив контракту з "Газпромом" в судовому порядку (італійська компанія Edison зекономила на цьому 200 млн євро). Втім, пізніше Азаров заявив, що буде намагатися знайти компроміс з ціни за столом переговорів, а не в залі суду.
Зі свого боку міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про те, що Україна буде продовжувати газові переговори з Росією. "У нас проведена вся підготовча робота, але Президент України не залишає можливості завершити переговори судовим шляхом, тому що у нас дуже велике стратегічне партнерство з Російською Федерацією, дуже багато напрямків, і газовий напрямок - це одне з них, тому ми очікуємо, що все ж буде продовження переговорів", - сказало Бойко.
Також він зазначив, що весь пакет документів в Стокгольмський міжнародний суд готовий, проте тепер їх подавати не будуть.
Незважаючи на явні ознаки газового конфлікту, Україна має певний запас міцності в переговорному процесі з Росією. Як пише "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставленого чиновника в Міненерго, Україна накопичила достатньо газу в ПСГ, щоб спокійно вести переговори про новий договір з РФ.
Крім того за словами глави НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна, станом на початок вересня очолювана ним компанія накопичила в підземних сховищах близько 19,2 млрд кубометрів природного газу. Ці обсяги дозволять забезпечити безперебійні поставки газу в опалювальний сезон 2011-2012 рр.
Зі свого боку Микола Азаров заявив, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні повністю виконати всі зобов'язання перед державами Євросоюзу щодо транспортування російського газу. "Незважаючи на те, що ми вважаємо газові контракти з Росією кабальними і невигідними, ми в повному обсязі забезпечимо транспортування газу до Європи", - підкреслив Азаров.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас