Експерти вважають, що економічний план Обами може дати невеликий ефект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що економічний план Обами може дати невеликий ефект

Казна та Політика
294
Економісти Goldman Sachs, JPMorgan і Moody's вважають, що висунуті президентом США Бараком Обамою нові заходи з підтримки економіки США можуть дати додатковий приріст ВВП в 2012 році на величину до 2%, пише агентство Bloomberg.
Зокрема, пропозиції Обами, якщо вони будуть реалізовані, можуть збільшити приріст економіки наступного року на 1-2 в.п., створити 1,9 млн робочих місць, вважає аналітик Moody's Марк Занді.
Майкл Фероллі з JPMorgan вказує, що в результаті непродовження пільг з відрахувань до соціальних фондів американський ВВП міг би додатково втратити 1,7%, а так він отримає, якщо пакет буде схвалений, надбавку на 0,1%.
Водночас на економічні показники поточного року кроки, які можуть бути зроблені з ініціативи Білого дому, впливу не матимуть, вважає економіст.
На думку аналітиків з Macroeconomic Advisers, пропоновані Білим домом заходи могли б також знизити ймовірність рецесії.
Водночас багато інших налаштовані менш оптимістично, вказуючи на те, що в ідеях Обами мало нового і їх ефект буде невеликий.
Наприкінці минулого тижня ринок без особливого ентузіазму сприйняв виступ президента в Конгресі. Крім того, на настрої інвесторів негативно вплинули побоювання з приводу ситуації з Грецією. Фондовий індекс Dow Jones Industrial Average втратив у п'ятницю 2,7%.
План Обами, оцінений експертами більш ніж в $440 млрд, ще повинен отримати підтримки в Конгресі, де у демократів немає більшості в обох палатах.
Президент запропонував знизити в 2012 році податки на зарплату для працюючих американців і для малого бізнесу. Мова йде про продовження пільги зі сплати податків до соціальних фондів, яка оцінюється в $240 млрд. З метою створення робочих місць передбачається збільшення витрат на будівництво об'єктів транспортної інфраструктури країни, модернізацію шкіл. Тут витрати складуть близько $140 млрд. Крім того, ще частина грошей піде на збереження робочих місць у державному секторі.
У 2009 році адміністрацією США був прийнятий пакет заходів щодо стимулювання економіки обсягом майже $800 млрд, розрахований на два роки. Вважається, що це дало сумарну надбавку до ВВП на рівні трохи більше відсотка в 2008-2010 рр.
Безробіття США тримається на рівні 9,1%, що дуже ускладнює для Обами завдання переобрання на президентських виборах, що відбудуться в 2012 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас