Експерт: Розбалансованість світової економіки виправить нова криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Розбалансованість світової економіки виправить нова криза

Казна та Політика
692
Вирішити проблеми світової економіки навряд чи можливо методами економічної політики, і цю функцію візьме на себе нова криза. Про це заявив відомий економіст, екс-глава Ради Національного банку Анатолій Гальчинський.
"Йдеться про критичну надмірність параметрів споживчого суспільства. Боргова криза - відгомін відповідної надмірності. Вирішити цю проблему інструментами економічної політики, як свідчать події останніх років, неможливо. Ніхто не знає, як це можна зробити. Антикризові заходи попередніх років дали протилежні результати. Не в змозі запропонувати лікувальну рецептуру і економічна наука. Нові Кейнси на її горизонті ще не з'явилися. У цій ситуації залишаються методи хірургічного втручання. Цю функцію переймає на себе криза", - упевнений він.
"Відбувається прогресуюче стиснення фаз економічного циклу: кризові перепади набувають ланцюгової специфіки, йдуть буквально впритул один до одного. Ми на порозі нового економічного шторму", - заявив зовсім недавно глава Світового банку Зеллік. З цим не можна не погодитися", - вважає Гальчинський.
При цьому економіст не радить сподіватися на швидке вирішення проблем. "І в цьому мусить бути ясність: йдеться про процеси, пов'язані з міжсистемними трансформаціями, тривалість яких вимірюється десятиліттями. Західна економіка фактично втягується в систему нульового зростання. Судіть самі: у 1980-х роках середньорічні темпи приросту ВВП становили 3,1%, в 1990-х - 2,8%, першому десятилітті 2000-х років - 1,6%. Цілком прогнозованим є те, що ця тенденція буде прогресувати. Найбільш проблемними в цьому плані є країни єврозони, перспективні оцінки економічної динаміки яких дедалі погіршуються", - сказав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас